rozłóż wielomian na czynniki
grb: x4+2x3+x2−1
30 maj 12:15
Basia: ten wielomian nie ma pierwiastków wymiernych
metodami szkolnymi tego nie zrobisz
sprawdź treść
30 maj 12:19
grb: Wlasnie dlatego pisze, meczylem sie z tym troche, ale na nic nie wpadlem. Sprawdzilem wszystko
dobrze napisalem, wiec co zrobic?
30 maj 12:23
Basia: a skąd masz to zadanie ?
30 maj 12:24
grb: z fakutletu, nie znam dokladnego pochodzenia, ale niewykluczone, ze jest z jakieos konkursu (?)
30 maj 12:27
Basia:
x4+2x3+x2 = (x2+x)2
stąd
x4+2x3+x2−1 = (x2+x)2 − 1 = (x2+x−1)(x2+x+1)
30 maj 12:32
grb: Wielkie dzieki. chyba brakowalo mi troszke wyobrazni
30 maj 12:35
Basia: mnie przez chwilę chyba też; rutyna czasem zabija inwencję
30 maj 12:38
pigor: i dalej
| | 2 | |
= (x2+2*12x+14−43)(x+2+1)= [(x+12)2−( |
| )2](x2+x+1)= |
| | √3 | |
| | 2 | | 2 | |
= (x+12− |
| ) (x+12+ |
| ) (x 2+x+1) . ... |
| | √3 | | √3 | |
30 maj 12:39
Basia:
chyba łatwiej Δ
Δ = 5
| | 1+√5 | | −1+√5 | |
= (x+ |
| )(x+ |
| )(x2+x+1) |
| | 2 | | 2 | |
30 maj 12:46
grb: | | (1−√5) | |
yhy zrobilem Δ , ale x2=− |
| |
| | 2 | |
| | 1−√5 | |
wiec (x−x2) = (x + |
| ) |
| | 2 | |
30 maj 13:00
grb: ok wszystko jasne i jeszcze raz dziekuje
30 maj 13:00
Basia: tak oczywiście; minus miałam napisać (chochlik)
wynik taki jak napisałeś
30 maj 13:02