matematykaszkolna.pl
zbieżność ewelina: mógłby ktoś opisac zbieżność funkcji. y=ex * cosx , y=ex * sinx y=lnx + 4x6 wiem że to długie zadanie, ale nie rozumiem go. Zrobcie 1 jako przykład, resztę sama spróbuje zrobić i pokaże co mi wyszło
29 maj 23:24
ewelina: *zbadać nie opisać
29 maj 23:28
Artur_z_miasta_Neptuna: sprawdź treść zadania ... nie ma czegoś takiego jak badanie zbieżności funkcji
29 maj 23:44
ewelina: źle napisałam : muszę zbadać przebieg zmienności funkcji.
30 maj 07:50
Basia: rysunek f(x) = ex*cosx 1. dziedzina x∊R 2. ponieważ nie ma punktów nieciągłości badasz granicę przy x→± granica przy x→+ n ie istnieje dlaczego ? weźmy ciągi an = 2nπ i bn = (2n+1)π oba dążą do + ale f(an) = e2nπ*1 → + natomiast f(bn)=e{2n+1)π*(−1) → − granica przy x→ − istnieje i jest = 0 bo y = cosx jest ograniczona, a y=ex →0 z powyższego wynika, że asymptot pionowych nie ma natomiast istnieje asymptota pozioma lewostronna y=0

taka trochę nietypowa bo dla x= −

funkcja przyjmuje wartość 0
 2 
ale dla pozostałych wartości y=0 jednak tą asymptotą jest 3. pochodna f'(x) = ex*cosx − ex*sinx = ex(cosx−sinx) =
 x+π2−x x−π2+x 
ex(cosx − cos(π2−x) ) = ex*(−2sin

*sin

) =
 2 2 
−2ex*sinπ4*sin(x−π4) = −2ex*sin(x−π4) f'(x) = 0 ⇔ sin(x−π4) = 0 ⇔ x−π4 = kπ ⇔ x = π4+kπ −2*ex < 0 dla każdego x∊R w punktach π4+2kπ sin(x−π4) zmienia znak z (−) na (+) czyli f'(x) zmienia znak z (+) na (−) i w tych punktach masz maksima natomiast w punktach π4+(2k+1)π sin(x−π4) zmienia znak z (+) na (−) czyli f'(x) zmienia znak z (−) na (+) i w tych punktach masz minima to trzeba sobie odczytać z wykresu wykres (bardzo niedoskonały tej funkcji to ta niebieska krzywa) zobacz jak to narysuje wolfram
30 maj 10:05
wota: a Ekstrema lokalne funkcji?
30 maj 10:33
Basia: A maksima i minima to co to jest ? Psy z kulawymi łapami czy może ekstrema właśnie ?
30 maj 10:36