zbieżność
ewelina: mógłby ktoś opisac zbieżność funkcji. y=ex * cosx ,
y=ex * sinx
y=lnx + 4x6
wiem że to długie zadanie, ale nie rozumiem go. Zrobcie 1 jako przykład, resztę sama spróbuje
zrobić i pokaże co mi wyszło
29 maj 23:24
ewelina: *zbadać nie opisać
29 maj 23:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
sprawdź treść zadania ... nie ma czegoś takiego jak badanie zbieżności funkcji
29 maj 23:44
ewelina: źle napisałam : muszę zbadać przebieg zmienności funkcji.
30 maj 07:50
Basia:

f(x) = e
x*cosx
1. dziedzina
x∊R
2. ponieważ nie ma punktów nieciągłości badasz granicę przy x→±
∞
granica przy x→+
∞ n ie istnieje
dlaczego ?
weźmy ciągi a
n = 2nπ i b
n = (2n+1)π
oba dążą do +
∞
ale
f(a
n) = e
2nπ*1 → +
∞ natomiast f(b
n)=e{

2n+1)π*(−1) → −
∞
granica przy x→ −
∞ istnieje i jest = 0 bo
y = cosx jest ograniczona, a y=e
x →0
z powyższego wynika, że asymptot pionowych nie ma
natomiast istnieje asymptota pozioma lewostronna y=0
| | nπ | |
taka trochę nietypowa bo dla x= − |
| funkcja przyjmuje wartość 0 |
| | 2 | |
ale dla pozostałych wartości y=0 jednak tą asymptotą jest
3. pochodna
f'(x) = e
x*cosx − e
x*sinx = e
x(cosx−sinx) =
| | x+π2−x | | x−π2+x | |
ex(cosx − cos(π2−x) ) = ex*(−2sin |
| *sin |
| ) = |
| | 2 | | 2 | |
−2e
x*sin
π4*sin(x−
π4) = −
√2e
x*sin(x−
π4)
f'(x) = 0 ⇔ sin(x−
π4) = 0 ⇔ x−
π4 = kπ ⇔ x =
π4+kπ
−
√2*e
x < 0 dla każdego x∊R
w punktach
π4+2kπ sin(x−
π4) zmienia znak z (−) na (+)
czyli f'(x) zmienia znak z (+) na (−) i w tych punktach masz maksima
natomiast w punktach
π4+(2k+1)π sin(x−
π4) zmienia znak z (+) na (−)
czyli f'(x) zmienia znak z (−) na (+) i w tych punktach masz minima
to trzeba sobie odczytać z wykresu
wykres (bardzo niedoskonały tej funkcji to ta niebieska krzywa)
zobacz jak to narysuje wolfram
30 maj 10:05
wota: a Ekstrema lokalne funkcji?
30 maj 10:33
Basia: A maksima i minima to co to jest ? Psy z kulawymi łapami czy może ekstrema właśnie ?
30 maj 10:36