całka
Monkaa: Czy mógłby mi ktoś sprawdzić zrobiony przykłaD?
∫xsin3xdx | f=x f'=1 | = x * sin3x − ∫1 * sin3xdx= xsin3x + cos3x + c
| g'=cos3x g=sin3x |
29 maj 20:20
Mila:
| | 1 | |
[x=u, dx=du, dv=sin(3x) dx, v=∫sin(3x) dx=− |
| cos(3x)] |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
∫x sin(3x) dx=− |
| x*cos(3x)+ |
| ∫cos(3x) dx= |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
=− |
| x*cos(3x)+ |
| sin(3x) +C |
| | 3 | | 9 | |
29 maj 20:54
Monkaa: bardzo dziekuje za pomoc
29 maj 21:00
Monkaa: moze jeszcze zapytam skad ta 1/9
29 maj 21:01
Mila: | | 1 | |
∫cos(3x)dx= |
| sin(3x) bo |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
( |
| sin(3x))'= |
| *cos(3x)*3=cos(3x) |
| | 3 | | 3 | |
29 maj 21:05
Monkaa: aaa teraz rozumiem dzięki wielkie za pomoc
29 maj 21:10
Mila:
29 maj 21:34