Proszę o pomoc.
Na boku AC trójkąta ABC wybrano punkt D taki że AD = 3 DC. Pole trójkąta ABD jest równe 9.
Oblicz Pole trójkąta ABC.
Nawet coś narysowałam
http://pokazywarka.pl/tns3mg/
z twierdzenia Pitagorasa
3x2 + h2 = a2
x2 + h2 = b2
Z Pola ABD:
3x * h * 12= 9
H = 6x
Po podstawieniu w dalszym ciągu mam 3 niewiadome a tylko 2 równania więc nie idzie zrobić
wyrażenia algebraicznego. Podejrzewam, że to pewnie w ogóle nie powinno być tak ale już nie
mam siły nad tym myśleć.
| x | 3 | x | ||||
AC=x+y, | = | ⇒y= | ||||
| y | 1 | 3 |
| 1 | ||
PABD= | *x*h | |
| 2 |
| 1 | ||
9= | *x*h | |
| 2 |
| 1 | ||
PABC= | *AC*h | |
| 2 |
| 1 | ||
PABC= | *(x+y)*h | |
| 2 |
| x | ||
2*P=18+ | *h /*3 | |
| 3 |
PABD=9
| 1 | ||
9= | *3x*y *sin(180−α) | |
| 2 |
| 1 | 1 | |||
PBDC= | *x*y*sinα= | *6=3 | ||
| 2 | 2 |
h jest wspólną wysokością trójkątów ADB i CDB
x>0 z treści zadania |AD|= 3|DC| ⇒ |AD|=3x , |DC|= x
| 3x*h | x*h | |||
P(ADB)= | = 9 ⇒ | = 3 = P(ΔCDB) | ||
| 2 | 2 |
Już kumam.