Równanie
Edi: Rozwiąż Równanie
2x
4−13x
3−13x
2+24x=0
Pomoże ktoś

20 wrz 13:16
Ergo: pomoge
20 wrz 13:22
Ergo: W(1)=0
i dzielisz wielomian hornerem przez 1

wychodzi Ci wielomian (2x
3−11x
2−24)(x−1)=0
20 wrz 13:27
Ergo: i tu mam problem dalej
20 wrz 13:28
Edi: no właśnie bo nie ma wyrazu wolnego
20 wrz 13:39
Ergo: to w takim razie trzeba pogrupowac
20 wrz 13:41
Edi: ale jak ? nie moge nie wychodzi mi
20 wrz 13:49
Ergo: wlasnie tez probowalem i tez mi nie wychodzi

moze zaraz ktos madrzejszy napisze bo jestem
bardzo ciekawy
20 wrz 13:50
Ergo: hmm rozwiaze to ktos?
20 wrz 14:21
Wydi: Najpierw trzeba wyłączyć x przed nawias...
x(2x3−13x2−13x+24)=0
I następnie skorzystać z twierdzenia o pierwiastkach całkowitych na wyliczenie tego jednego
dzielnika i podzielić przez dwumian (x−1) dzięki czemu otrzymamy 2x2−11x−24 i liczymy Δ lub
skorzystać z własności wielomianu ax3+bx2+cx+d mając x=0 i x=1
20 wrz 14:47
Ergo: o jaaaa

taki glupi blad zrobilem
20 wrz 14:51
Edi: czyli jak bo mi nie wychodzi pokaże ktos całość
20 wrz 15:18