w trójkącie
tosia: w trójkącie ABC danę sa : AB=2, BC=2 √3/3,α =300. Oblicz AC
29 maj 18:55
aza:

Z twierdzenia sinusów
| 2 | | | | 1 | |
| = |
| , sin30o= |
| |
| sinγ | | sin30o | | 2 | |
zatem β= 90
o
ten trójkąt jest prostokątny to:
| | 4 | | 16 | |
|AC|2= |AB|2+|BC|2 ⇒ |AC|2= 4+ |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | 16 | | 4 | | 4√3 | |
|AC|= √ |
| = |
| = |
| |
| | 3 | | √3 | | 3 | |
29 maj 19:37
tosia: dziekuje , tak robiłam ,ale nie pozbyłam sie pierwiastka z mianownika i utknełam ...wielkie
dzieki ..czasmi człowika przycmi zupełnie
29 maj 22:38