Oblicz całki
gościu: Prosze o pomoc w obliczeniu calek:
1) ∫ x √x * ln2x dx
2) ∫xex2 * (x2 +1) dx
29 maj 17:13
Artur_z_miasta_Neptuna:
1) = ∫ x
3/2 ln
2x dx
u = ln
2x v' = x
3/2
| | lnx | | 2 | |
u' = 2 |
| v = |
| x5/2 |
| | x | | 5 | |
i później jeszcze raz przez częśći i masz gotowe
29 maj 17:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
2)
u = x
2+1 v' = xe
x2
później przed np podstawienie i gotowe
29 maj 17:22
gościu: 1) =2/5 ln2 x7/2 − 4/5 ∫lnx/x * x5/2 =...
i co dalej?
30 maj 10:21
Basia:
i znowu przez części
u = lnx v' = x
32
30 maj 10:25
gościu: a w 2)
...=1/2ex2 x2 +1/2ex2− ∫xex2 dx =..
t=x2
dt=2x dx
xdx=dt/2
=1/2ex2 x2 +1/2ex2− ∫et * 1/2dt= 1/2ex2 x2 +1/2ex2− 1/2∫et * dt=
=1/2ex2 x2 +1/2ex2− 1/2* et +C =1/2ex2 x2 +1/2ex2− 1/2* ex2 +C
i jeszcze sie cos tam uprosci ale tak mniejwiecej ma byc czy raczej zle?
30 maj 10:35
Basia:
30 maj 10:38
gościu: dzięki
30 maj 10:39
Basia: wyłącz tylko jeszcze ex2 przed nawias
30 maj 10:39
gościu: okej dzieki wielkie jeszcze raz
30 maj 10:41