da
TOmek: Zbadaj zbieznosc całki
rozbimy dzwie całki:
| | 1 | | 1 | |
∫01 ( |
| dx) + ∫1∞( |
| dx) |
| | 2x+√x+x2 | | 2x+√x+x2 | |
hmm i co dalej?
29 maj 16:51
Godzio:
Druga całka jest zbieżna, bo z kryterium porównawczego:
| 1 | | 1 | |
| ≤ |
| dla x > 1 |
| 2x + √x + x2 | | x2 | |
| | 1 | | 1 | |
A druga, podstawmy x = |
| ⇒ dx = − |
| |
| | t | | t2 | |
| | 1 | | 1 | |
∫1∞( |
| * |
| dt (zamieniamy granice całkowania, więc |
| | | | t2 | |
pojawia się −, który redukuje się z "−" z podstawienia)
Po uproszczeniu:
| | 1 | |
∫1∞ |
| , a to z kryterium porównawczego: |
| | 2t + t√t + 1 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| ≤ |
| = |
| jest zbieżne |
| 2t + t√t + 1 | | t√t | | t3/2 | |
29 maj 18:29
Krzysiek: pierwsza całka:
√x≤2x+√x+x2≤2√x+2√x+2√x
29 maj 18:30
TOmek: krzysiek nie czaje, przeciez składnikiem dominujacym w przedziale (0,1) jest 2x
29 maj 18:52
29 maj 18:59
TOmek: ok pasuje, dziekuje
29 maj 19:03
TOmek: czekaj, czekaj czemu 2
√x 
?
29 maj 19:05
TOmek: aha, czajjje
29 maj 19:06