Ciekawe pytanie...
V.Abel: Hej! Pytanie z tych jakby oczywistych, ale wolę się upewnić

Wczoraj układałem z kumplem domino, takie matematyczne i była tam pewnego rodzaju zagwozdka

mianowicie: 2x+
√x jest wielomianem czy nie jest? Sprawdziłem definicję, bo u mnie w szkole
zawsze się na to mówiło wielomian(tak czy siak), a tu szok: wielomian musi mieć naturalny
wykładnik potęgi, stąd uznaliśmy, że to wielomian nie jest.
Jednak gwoli ścisłości, proszę znawców o potwierdzenie, czy się nie pomyliliśmy i jak w takim
razie to wyrażenie nazwać?
Z góry dzięki, pozdrawiam
29 maj 12:40
Mateusz:
Jest to wielomian bo mamy sume jednomianow 2x−jednomian stopnia pierwszego zmiennej x o
wspołczynniku 2
√x − jednomian zmiennej x stopnia pierwszego o wspołczynniku 1
29 maj 12:52
agnieha: √x = x1/2 , więc stopnia pierwszego?
29 maj 12:59
aniabb: DEFINICJA
Jednomianem jednej zmiennej rzeczywistej x nazywamy funkcję określoną wzorem f(x) = a xn,
gdzie n należy do N+, a należy do R. Jeśli a jest różne od 0, to liczbę naturalną n nazywamy
stopniem jednomianu. Przyjmujemy ponadto, że funkcja stała f(x) = a, gdzie a jest różne od 0,
jest jednomianem stopnia zero, funkcja stała zaś przyjmująca wartość zero jest jednomianem
zerowym, który nie ma określonego stopnia (oznaczamy ją f(x) = 0).
29 maj 13:00
V.Abel: no skoro n∊N+, to chyba √x nie jest jednomianem?
29 maj 13:03
Vizer:
Jak dla mnie to suma funkcji wielomianowej W(x) = 2x i funkcji potęgowej Q(x) =
√x, ale mogę
się mylić
29 maj 13:04
V.Abel: ale nie wielomian, reasumując?
29 maj 13:06
aniabb: n∊N bo wyraz wolny to x
0
29 maj 13:06
29 maj 13:07
Vizer: f(x) = 2x + √x nie jest wielomianem jest sumą wielomianu z funkcją potęgową, tak bym to
nazwał.
29 maj 13:10
V.Abel: dzięki aniabb, czyli rozumiem, że prawdiłowo rozumiem, oczekuję tylko sakramentalnego słowa
−tak−to nie jest wielomian, tylko jak to zauważył Vizer − suma dwóch różnych funkcyj, tak?
29 maj 13:11
V.Abel: Vizer− też mi się tak wydaje, ale przyznam szczerze, jestem zaskoczony, gdyż w szkole zawsze
"mówiło się" na to wielomian i nikt tego nie sprostował...
29 maj 13:12
aniabb: Mam za mało purystyczne podejście żeby jednoznacznie potwierdzać

bo od lat tylko
hobbystycznie rozwiązuję zadanka i nie pamiętam wszystkich niuansów

poczekaj np. na PW
29 maj 13:17
pigor: ..., otóż,
wielomian to suma algebraiczna jednomianów i jego dziedzina to zbiór R i tyle,
zaś suma 2x+
√x to żaden wielomian tylko po prostu suma algebraiczna dwóch wyrażeń −
− jednomianu i pierwiastka x , gdzie x∊R i x ≥0 . ...
29 maj 14:48
V.Abel: dziękuję
31 maj 11:49