potęgi liczby 11
agnieha: Jakubie, takie zadanie znalazłam w zbiorze zadań przygotowujących do egzaminu gimnazjalnego...,
chyba coś nie pasuje? "Uzupełnij poniższe działania, wiedząc że przy obliczaniu potęg liczby
11 istnieje pewna prawidłowość, i że 112=121, 113=12321, oraz 114 = 1234321. 116=...,
√123456787654321=..."
29 maj 12:02
Patronus: Tu trzeba tylko zauważyć wzór, ajk w teście na inteligencje z kształtami.
112 = 121 (3 cyfry, i odliczane od początku w górę 1,2, a od środka w dół 2,1)
113 = 12321 (działa)
114 = 1234321 (działa)
118 = 123456787654321 (zgodnie z zasadą)
Czyli √123456787654321 = √118 = 114 = 1234321
29 maj 12:23
Patronus: z tym że 11
3 to nie jest 12321... tylko 1331... więc całe wnioskowanie psu w d..pę
29 maj 12:25
agnieha: rozumiem że trzeba zauważyć wzór, tyle że ten wzór nie jest prawdziwy..., przecież 11
3 =
1331..., jak dla mnie trochę wprowadzanie gimnazjalistów w błąd
Dzięki Patronus
29 maj 12:27
Patronus: Tak jest, wprowadzanie w błąd bo jeden z drugim wzór zapamięta i będzie stosował do obliczeń
29 maj 12:28
agnieha: dokładnie
29 maj 12:30
aniabb: bo to miało być
11
2=121
111
2=12321
1111
2=1234321
więc
√123456787654321 = 11111111
ile jedynek taka cyfra w środku
29 maj 12:34
agnieha: aniabb − masz rację

zajrzałam do odpowiedzi z tego zbioru i tam rozumowanie zgodne z
rozumowaniem Patronusa...odp wg nich to 11
4... szkoda że zadanie skopane
29 maj 12:41
aniabb: zmieniają zasady egzaminowania i tempo pojawiania się odpowiednich podręczników musi być
ekspresowe .. stad dużo błędów...
kiedyś kupiłam zestaw "nowych testów gimnazjalnych" prawie w co trzecim zadaniu jakieś
niedopowiedzenie, albo skrót myślowy, czasem błędy
29 maj 12:52