Ocena zbioru zadań.
miszcz: Który jest najlepszy do matury podstawowej i rozszerzonej?
Do tej pory uczyłem się tylko do sprawdzianów średnio raz na dwa tygodnie po 3 godziny i OE
Pazdry (czerwony 2 klasa) i sprawdzałem to podstawę ledwo na połowę napisałem, co nie jest
wynikiem dobrym pod koniec 2 klasy. Tak więc co możecie mi polecić?
29 maj 09:14
aniabb: do matury podstawowej rozwiązuj poprzednie matury .. zauważysz szybko, że są pisane tak, że
można się na pamięć nauczyć i nic więcej nie potrzeba

do rozszerzonej możesz poszaleć z Dróbką Szymańskim
29 maj 09:20
Garth: Moim zdaniem wpierw nalezalo by jednak zadac sobie pytanie, "czy chce nauczyc sie do matury z
matematyki na pamiec?"

Mysle, ze latwiej bylo by doradzic, gdybysmy wiedzieli, jaki wynik chcialbys osiagnac oraz czy
zamierzasz w przyszlosci miec jeszcze jakis kontakt z matematyka.
29 maj 10:10
Mila:
Może tak być, że nie umiesz rozwiązywać testów, łatwo traci się punkty.
Rozwiązuj też testy, są w tym zbiorze.
Przejrzałam zbiór, porównałam z zadaniami z arkusza i powinieneś zrobić prawie wszystko.
29 maj 19:12
vitek1980:
polecam zbiory Cewe, Nahorska "Matura z matematyki od roku 2010"
zielony do podstawy, niebieski do rozszerzenia
ewentualnie A. Kiełbasa "Matura z matematyki 2010−..." dwie części
29 maj 19:23
29 maj 20:09
Mila:
Mnie też. Witaj Krystek.
29 maj 20:55
aniabb: matematyka to tak myślenie podstawą... ale nie zadania testowe na podstawowej maturze...
tam patrzysz i widzisz odpowiedź zanim pomyślisz..

zwłaszcza jak przerobisz te maturki
zebrane przez Jakuba na stronce
30 maj 13:49
use: Mi natomiast wydaję się że nie ważne są zbiory z jakich będziesz zadania rozwiązywał ( każdy
zbiór przygotowujący do matury rozszerzonej jest dobry ) ważniejsze jest to żebyś potrafił
zadania rozwiązać, oczywiście wcześniej musisz mieć wiedze na temat danego działu żeby
cokolwiek rozwiązać. Jeżeli rozwiążesz zadanie dobrze i wynik się zgadza i ROZUMIESZ to w jaki
sposob do tego doszedlem to jest ok.
Jezeli natomisat nie potrafisz zadania rozwiazac to mozesz zapytac na forum ktos cie moze
naprowadzic albo zadanie rozwiazac.
I jezeli ktos zadanie tobie rozwiaze i ty nadal nie rozumiesz jak on to rozwiazał to tutaj
zaczyna sie problem .
Bo kluczem do tego zebys matematyki sie nauczyl jest ZROZUMIENIE i nie ucz sie nigdy na pamiec
BEZ ZROZUMIENIA to glupota .
Wiec ogolnie jedna moja rada ćwicz ćwicz ćwicz i jeszcze raz ćwicz a zjakiego zbioru zadania
bedziesz rozwiazywał to juz raczej mniej istotne bo jak pojmiesz i zrozumiesz ten cały
materiał do matury to po krotkim namysle rozwiazesz kazde zdanie.
Przed maturą oczywiscie na sam koniec przygotowan polecam zrobic wszystkie arkusze z
poprzednich lat z rozszerzenia to cie naprowdazi na pewene schematy zadan jakie sie pojawiaja
ale wczesniej musisz pojac i zrozumiec caly material

Takie jest moje zdanie i mysle że jest trafne
30 maj 15:33
use: Więc generalnie rozwiązuj jak najwięcej zadań jednak musisz zadbać o to żeby wszystko rozumiec
inaczej nic z tego nie będzie.
Jak rozwiążesz z tysiąc zadań z różnych działów( tak po 100 z każdego ) i będziesz je rozumiał
to możesz być pewny dobrego wyniku na maturze
30 maj 15:39
krystek: @
Use
30 maj 16:29
Basia: Popieram
krystek i
use 
Tak trzymać.
aniabb wystarczy, że takiemu, który nauczył się na pamięć zmienię znak "<" na "≤"
i już leży i kwiczy.
30 maj 16:45
aniabb: jejku..nie kazałam mu uczyć się na pamięć.. po prostu są tak sztampowe i banalne, że żeby
się do matury PODSTAWOWEJ przygotować wystarczy przerobić kilka ostatnich matur (używając
tablic) i będzie pewny dobrego wyniku bez przerabiania wszystkich działów ze wszystkich
zbiorów....
ale to OCZYWIŚCIE zależy po co się uczy..czy chce zdać czy umieć ...
dałam taką maturę (z tablicami) chłopakowi z gimnazjum i zrobił na 50%
.....
a... recytując z pamięci ... na maturze kolejność jest mniej więcej : wartość bezwzględna,
obliczenia procentowe, potęgi, logarytmy, funkcja kwadratowa, trygonometria, funkcja liniowa,
kąty w kole, funkcja liniowa, tales.....
czyli praktycznie pisane pod tablice maturalne coby się młodzież nie pogubiła
i nie uczyłam się specjalnie.... samo weszło jak do poprawki przerobiłam w miesiąc z chłopakiem
15 ostatnich matur.. i zdał bez problemu
31 maj 13:09