Pilne!
high raley: Dany jest trójkąt o bokach a,b,c o odpowiednio kątach α,β,γ.
Udowodnij ze trojkąt jest rownoramienny jesli a x cosβ = b x cosα
Proszę o pomoc pilnie!
29 maj 08:11
wredulus_pospolitus:
pilne −−− czyli masz sprawdzian
albo pilne −−− zadane 3 tygodnie temu ale dłubanie w nosie jest priorytetem
a chociaż rysunek zrobiony został
29 maj 08:46
Patronus:

Np tak.
c−x = x
c = 2x
Czyl wysokość opuszczona z wierzchołka przy kącie γ dzieli podstawę na 2 równe części a to z
zasady bok−kąt−bok (wysokość, kąt prosty, połowa podstawy) oznacza że wysokość ta dzieli
trójkąt na dwa trójkąty przystające. Zatem a = b
29 maj 08:51
Patronus: Sorry, wredulus
pospolitus masz rację − chociaż rysunek powinien się pojawić

Ale nie mogłem się powstrzymać
29 maj 08:52
wredulus_pospolitus:
Patronus −−− nie ma sprawy ... po prostu wkurza mnie "pilne" w tekstach gimnazjalistów, którzy
wrzucają zadania i czekają na gotowca
29 maj 08:58