...
N: mam problem
oblicz wartości tryg. jeśli cos=−1/3
czy sin = 2√2/3 ?
prosze, waaaaaaaazne
29 maj 01:48
ICSP: a w której ćwiartce jest ten kąt (aby nie oznaczyć go przez " " )
29 maj 01:49
N: alfa należy do (90,180)
29 maj 01:51
N: i wyszlo mi jeszcze ze tg = −2√2/9 a ctg − 2√2
29 maj 01:52
N: i nie wiem czy dobrze, jutro mam sprawdzian, ledwo to ogarniam i nie wiem czy dobrze robię
29 maj 01:52
ICSP: II ćwiartka zatem cos ujemny sin dodatni tg oraz ctg ujemne
| | 1 | | 8 | | 2√2 | |
cosx = − |
| ⇒ sin2 x = |
| ⇒ sinx = |
| |
| | 3 | | 9 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | √2 | |
ctgx = |
| = − |
| = − |
| |
| | tgx | | 2√2 | | 4 | |
29 maj 02:24