pierwiastek równania
Mateusz: pierwiastkiem równania 5/x+2 = 3 jest liczba ?
28 maj 23:29
Vizer:
x + 2 ≠ 0
x ≠ −2
5 = 3(x + 2)
5 = 3x + 6
3x = −1
28 maj 23:32
Mateusz: dzieki
28 maj 23:36
Krzysiek : | | 5 | |
A jak bedzie np taki zapis |
| +2=3 bo tez moge to tak odczytac ? |
| | x | |
29 maj 10:26
29 maj 10:27
Krzysiek : I teraz Mateusz widzisz jak wazny jest zapis
29 maj 10:32
xx:
Zapis Mateusza poprawnie odczytany to:
i tylko tak, inaczej być nie może!
29 maj 10:39
aniabb: chyba że uwzględni się, że nawiasy są uczniom, w takich przypadkach, zupełnie obce
29 maj 11:20
Mateusz:
| | 5 | |
Jak nie moze? |
| =3 moze i to jak najbardziej |
| | x+2 | |
29 maj 11:27
Garth: @Mateusz, ale wtedy musialby to byc zapis 2/(x+2)=3
29 maj 11:30
Mateusz: Jakby ktoś programował np w C++ to prawdopodobnie zwracałby uwage na zapis przykład w C++
poprawny zapis tego wyrazenia: x=((a*b+c)/(sqrt(a)*c))*a−b;
a klasyczny błąd
| | a*b+c | |
x=(a*b+c)/sqrt(a)*c))*a−b; to wyrazenie policzy mi cos takiego: |
| *c*a−b |
| | √a | |
29 maj 11:33
aniabb:
taki ułamek powinien być zapisany 5/(x+2)=3, a zapis 5/x+2 = 3 to tylko tak jak xx:
29 maj 11:33
Mateusz:
Musiał albo i nie na stronie jest samouczek z przykładami wpisywania wzorów i wyrażeń a tak to
wiesz trzeba sie domyslac bo nie wiadomo tak naprawde o co chodzi autorowi
29 maj 11:35
aniabb: ale jak ktoś chce być poprawnie zrozumiany to powinien poprawnie zapisywać

niezależnie czy
ma to odczytać komputer czy inna osoba ...
potem mamy takie kwiatki jak w niektórych ustawach
29 maj 11:35
aniabb: matematyka jest dla humanistów nauką precyzji zapisu .. żeby nie trzeba było się domyślać co
autor miał na myśli..
29 maj 11:41