| y | 2 | −2 | ||||
tg α = | = | = | ⇒ ( y = 2 ∧ x = 1) ∨ ( y = − 2 ∧ x = − 1) | |||
| x | 1 | −1 |
| y | 2 | 2 √5 | − 2 | − 2 √5 | ||||||
sin α = | = | = | ∨ sin α = | = | ||||||
| r | √5 | 5 | √5 | 5 |
| x | 1 | √5 | −1 | − √5 | ||||||
cos α = | = | = | ∨ cos α = | = | ||||||
| r | √5 | 5 | √5 | 5 |
| x | 1 | |||
ctg α = | = | |||
| y | 2 |
| 1 | 1 | |||
ctgx= | = | |||
| tgx | 2 |
| tgx | 2 | 2 | 2√5 | |||||
sinx= | = | = | = | |||||
| √1+tg2x | √1+22 | √5 | 5 |
| 1 | 1 | 1 | √5 | |||||
cosx= | = | = | = | dla katow ostrych . | ||||
| √1+tg2x | √1+22 | √5 | 5 |
| 1 | 15 | 15 | ||||
tgx= | =1* | = | ||||
| ctgx | 8 | 8 |
| 1 | 1 | 15 | ||||
sinx= | = | = | ||||
| √1+ctg2x | √1+(8/15)2 | 17 |
| ctgx | (8/15) | 8 | 15 | 8 | ||||||
cosx= | = | = | * | = | dla katow | |||||
| √1+ctgx2 | √1+(8/15)2 | 15 | 17 | 17 |
| 8 | ||
ctgα= | ||
| 15 |
| 15 | ||
tgα= | ||
| 8 |
| sinα | ||
tgα= | ⇔ | |
| cosα |
| sinα | 15 | ||
= | |||
| cosα | 8 |
| 15 | ||
sinα= | cosα | |
| 8 |
| 15 | ||
( | cosα)2+cos2α=1 | |
| 8 |
| 225 | |
cos2α+cos2α=1 | |
| 64 |
| 289 | |
cos2α=1 | |
| 64 |
| 64 | ||
cos2α= | ||
| 289 |
| 8 | 8 | |||
cosα= | ( dla α ostrego) lub cosα=− | dla α ∊ III ćwiartki | ||
| 17 | 17 |
| 15 | 8 | 15 | 15 | |||||
sinα= | * | = | (α∊ I ćw.) lub sinα= | (α∊III ćw.) | ||||
| 8 | 17 | 17 | 17 |