dystrybuanta nie ciągłej funkcji
niep: mam prośbę o wytłumaczenie w jaki sposób wyznaczyć wartości w gęstości funkcji z dystrybuanty,
która nie jest ciągła
np dla F(x)= 0 dla x≤1
0,25 dla x 1<x≤2
4/5 dla 2<x≤5
1 dla x>5
28 maj 22:21
Basia: ale jest całkowalna; wprost z definicji można
28 maj 22:25
niep: o dla pierwszego przedziału, 1/5(x−1) dla drugiego
28 maj 22:45
Basia:
f(x) =
−∞∫
x F(x) dx
czyli dla każdego x≤1 masz f(x) =
−∞∫
x 0 dx = 0
dla każdego x∊(1;2> masz
f(x) =
−∞∫
x F(x) dx =
−∞∫
1 0 dx +
1∫
x 0,25 dx = 0 + 0,25x − 0,25 = 0,25x−0,25
dla każdego x∊(2;5> masz
| | 4 | |
f(x) = −∞∫x F(x) dx = −∞∫1 0 dx + 1∫2 0,25 dx + 2∫x |
| dx = |
| | 5 | |
0 + 0,25 + 0,8x − 1,6 = 0,8x − 1,35
dla każdego x>5 masz
| | 4 | |
f(x) = −∞∫x F(x) dx = −∞∫1 0 dx + 1∫2 0,25 dx + 2∫5 |
| dx + 5∫x 1 dx = |
| | 5 | |
0 + 0,25 + (4−0,8) + x − 5 = x +0,25+3,2 − 5 = x − 1,55
sprawdź rachunki
30 maj 11:57
Basia: To jest źle. Przeczytałam to na odwrót.
Ty już masz dystrybuantę, a masz wyznaczyć gęstość.
To będzie zupełnie inaczej.
30 maj 12:04
Basia: Jeżeli dystrybuanta ma gęstość, to jest funkcją ciągłą.
No to Twoja jej po prostu nie ma.
30 maj 12:07