Planimetria ;/
bezendu:

Dany jest trójkąt równoboczny ABC .Okrąg o średnicy AB przecina bok BC w punkcie D
wykaż że |CD|=|DB|
Jak to zacząć ? .
28 maj 21:42
Basia: zacząć i skończyć równocześnie
dorysować AD i pomyśleć jakim kątem jest ADB i co z tego wynika skoro ABC jest równoboczny
28 maj 21:45
bezendu:

Czyli |AD| to jest wysokość tego trójkąta
28 maj 21:49
aza:
taaaaaaaaaaak
28 maj 21:54
bezendu: i to koniec dowodu ? ( z planimetrii jestem bardzo słaby na razie )
28 maj 21:55
Basia: no cóż koniec; spodek wysokości w tr. równonocznym jest środkiem boku
z czego wynika, że BD = CD
28 maj 21:57
bezendu:

d=2r
|SD|=r |DB|=r więc |CB|=2r
28 maj 22:03
Basia: oczywiście tak; AB = BC = AC = 2r
28 maj 22:05
bezendu:
|CD|=|BC|−|DB|
2r−r=r
czyli ta średnica dzieli odcinek |CB| na równe połowy ?
28 maj 22:08
bezendu:
28 maj 22:21
Mila:
bezendu, weź cyrkiel i linijkę.
Wykonaj konstrukcję Δ równobocznego na średnicy, wszystko Ci się wyjaśni.
Wysokość , środkowa pokrywają się w Δ równobocznym.
Czynnościowe przyswajanie wiadomości było dawniej zalecane przez metodyków. I ja to popieram.
28 maj 22:36
bezendu: Chyba tak najlepiej bo ''wirtualnie'' to tego nie widać

Dziękuje i dobranoc
28 maj 22:39
Mila: Dobranoc
28 maj 22:44
29 maj 22:11