ProsE
Bartek: To nie jest funkcja.
W trojkacie prostokatnym jedna z przyprostokatnycg ma dlugosc 20 cm a srodkowa poprowadzona na
przeciwprostokatna ma dlugosc 12,5 cm oblicz pole i odleglosc wierzcholka kata prostego od
przeciwprostokatej.
Wiem ze stosunek podstaw trojkatow o tej samej h jest rowny stosunkowi ich pol . Prosze o pomoc
28 maj 21:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
to jest 'tricy' zadanie
1) zauważasz, że na dowolnym trójkącie prostokątnym można opisać okrąg
2) skoro długość środkowej poprowadzonej do przeciwprostokątnej wynosi 12,5 ... to oznacza że
promień okręgu opisanego na tym trójkącie wynosi właśnie 12,5
3) w takim razie przeciwprostokątna ma wartość 25cm
4) stąd wyznaczasz drugą przyprostokątną (15cm −−−− bo jest to powiększony trójkąt 3,4,5)
5) stąd wyliczasz to co masz wyliczyć
tara
28 maj 21:55
Mila:

|CO|=|AO|=|OB|
środek okręgu opisanego na Δprostokątnym leży w srodku przeciwprostokątnej
C=2*12,5=25
Z tw. Pitagorasa:
25
2=a
2+20
2
625−400=a
2
a
2=225
a=15
| | 1 | | 1 | |
PΔ= |
| a*b= |
| *20*15=150 |
| | 2 | | 2 | |
CD=h− odległ0ść wierzchołka C od AB
25h=300
h=12
=====
28 maj 21:57
Bartek: Hej wspanialy czlowieku jesli tam jestes powiedz mi jak:
W troj prosto. Cos jednego z katow jest rowny 12/13 a Promien okregu opisanego na tym troj
rowny jest 13. Prosze o podpowiedI .
28 maj 22:04
Bartek: Ktos mysli?
28 maj 22:06
aza:

a=20, b=15, c=2R=25
28 maj 22:06
Edward: Ja myslalem ale nic z tego
28 maj 22:07
Edward: Ehh no dajcie juz. Tym spokuj rozumie juz pierwsze chodzi mi o drugie
28 maj 22:09
Edward: Ale dziekuje
28 maj 22:09
bezendu:
@aza zmień na @Eta (lepiej brzmi)
28 maj 22:10
Mila: Eto z krainy Basków, rozwiązujesz?
28 maj 22:11
Edward: Ktos mi pomoze ? Jutro mam spawdzian Eta wierze w ciebie
W troj prosto. Cos jednego z katow jest rowny 12/13 a Promien okregu opisanego na tym troj
rowny jest 13. Prosze o podpowiedI .
28 maj 22:12
Edward: Chyba to ma zwiazek z tym stosunkiem
28 maj 22:14
Mila: Rozwiązuję.
28 maj 22:20
Mila:

Nie napisałeś, co trzeba obliczyć!
c=2R=2*13=26
Oblicz b , potem a z tw. Pitagorasa.
28 maj 22:26
Edward: Zrobilem to
28 maj 22:27
Mila:
28 maj 22:27
Edward: abc=2ab cosα R
c=2cosαR
c=24
Z tw pitsgorasa
a=10
P=acb/4R
P=12b
P=120. Dzieki za pomoc
28 maj 22:33
Edward: Tzn P=12a
28 maj 22:34
Mila:
b obliczyć z proporcji
b=24
a
2=26
2−24
2
a=10
| | 1 | |
P= |
| a*b, po co tak komplikujesz sobie życie? |
| | 2 | |
28 maj 22:42