matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
geometria
julka:
dane sa 2 wielokaty podobne, pierwszy z nich ma obwod 20 i pole 24, drugi zas ma pole 6. oblicz obwod drugiego wielokata
28 maj 21:10
aza:
P
1
= 24 P
2
= 6
P
1
= k
2
, k>0 −−− skala podobieństwa
P
2
24
k
2
=
= 4 ⇒ k=2
6
Ob
1
Ob
2
=
= 10
2
28 maj 21:15
Basia:
P
f
24
=
= 4 = k
2
P
f
'
6
k = 2
Ob
f
= 2
Ob
f
'
20
= 2
Ob
f
'
wylicz Ob
f
'
28 maj 21:15
aza:
28 maj 21:18