matematykaszkolna.pl
pomocy Załamany : Mam 5 zadań z algebry linniowej czy ktos pomoże?
28 maj 20:34
PW: Nie, bo nie znamy treści tych zadań.
28 maj 23:37
GIE: dokladnie, podaj zadanie bo wakacje sa nudne ;c
29 maj 22:53
Załamany : czy to ciąg monotoniczny ograniczony uzasadnij jesli istnieje wyznacz granice ciagu
 5n2 
an=

6n+1 
30 maj 19:03
PW: A, to rzeczywiście algebra liniowa! Jeżeli tam jest
 5n2 

,
 6n+1 
to po podzieleniu licznika i mianownika przez n widać, że
 5n 
(1) an=

,

1 
6+

n 

jest to ciąg monotoniczny (rosnący), co można uzasadnić następująco:
 5(n+1) 5n 5n 
an+1=

>

>

=an,

1 
6+

n+1 

1 
6+

n+1 

1 
6+

n 

przy czym pierwsza nierówność wynika z faktu, że zmalał licznik (5(n+1)>5n), a druga z faktu,
 1 1 
że wzrósł mianownik (

<

), a ułamki są dodatnie.
 n+1 n 
Postać (1) jest o tyle wygodna, że widać od razu, iż ciąg nie jest ograniczony z góry (licznik 5n rośnie do nieskończoności, a mianownik jest dodatni i nie przekracza 7. Oznacza to, że ciąg jest rozbieżny do nieskończoności (ma granicę +)
31 maj 10:36
Załamany: jak możesz mi pomóc to podaj gg musze oddac jutro 5 zadan na zaliczenie
31 maj 10:59
Załamany: czy to ciąg monotoniczny , ograniczony wyznacz granice jesli istnieje
 (−1)n5 
cn=

n 
31 maj 11:03
PW: Monotoniczny nie jest (z powodu czynnika (−1)n wyrazy ciągu są na przemian ujemne i dodatnie). Ciąg jest ograniczony −
 5 
|an| =

,
 n 
mianownik rośnie, czyli ułamki maleją, a więc |an|<|a1|=5 Granicą ciągu jest 0, zgodnie z definicją wystrarczy pokazać, że dla dowolnej liczby ε>0 jest |an−0|<ε dla n>nε, czyli że
 5 

<ε,
 n 
co jest prawdą dla
 5 
n>

ε 
 25 
n>

ε2 
 25 
(rolę nε pełni

).
 ε2 
Niestety, gg nie używam. Pisz dalej, może ktoś pomoże (ja muszę teraz odejść od komputera).
31 maj 12:41
wredulus_pospolitus: Załamany −−− napisałem Ci odpowiedzi ... i tak nie masz co marzyć, że sie na jutro tego nauczysz cały semestr się obijaleś ... w 5h tego nie wyciągniesz
31 maj 12:42
Załamany: dzieki za słowa okrzepienia wredulus jakos to połapałem thx all za pomoc
31 maj 16:33