symetria osiowa
xoxo: symetria osiowa
1. Wyznacz osie symetrii odcinka AB
a) A=(−1,−2), B=(3,2)
b)A=(0,2), B=(2,−2)
c)A=(−3,−4), B=(1,2)
28 maj 20:08
bezendu:

Względem osi Ox
A=(−1,−2) B=(3,2)
A'=(−1,2) B=(3,−2) zielony
Względem osi Oy
A=(−1,−2) B=(3,2)
A'=(1,−2) B=(−3,2) różowy
( nie miałem jeszcze tego więc głowy za to nie daję

)
28 maj 20:15
Beti: bezendu raczej chodzi o coś innego − o równanie osi symetrii
a)
1) pierwsza oś sym., to prosta zawierająca odcinek AB, czyli prosta AB
2) druga oś sym., to prosta prostopadła do odcinka AB
28 maj 20:20
bezendu:
S=(1,0)
prosta przechodząca przez dwa punkty A i B
i potem prosta prostopadła do tej prostej przechodzącej przez punkt S
28 maj 20:26