funkcja
Monkaa: badam funkcje i chce obliczyc asymptote ukośną z funkcji
f(x)= p3[x3−62] (równanie pod pierwiastkiem trzeciego stopnia)
zaczęłam tak:
limx−> niekończonosci (x3−6x2)1/3
28 maj 20:02
Basia:
jeżeli szukasz asymptoty ukośnej musisz policzyć najpierw
| | f(x) | | 3√x3−6x2 | |
limx→±∞ |
| = limx→±∞ |
| = |
| | x | | x | |
| | x*3√1−6x | |
limx→±∞ U{3√x3(1−6x){x} = limx→±∞ |
| = |
| | x | |
lim
x→±∞ 3√1−6x =
3√1−0 = 1
czyli a=1
teraz
b = lim
x→±∞ [f(x) − x]
| | x3−6x2−x3 | |
3√x3−6x2 − x = |
| = |
| | (3√x3−6x2)2 + x3√x3−6x2+x2 | |
| −6x2 | |
| = |
| x2*(3√1−6x)2 + x2*3√1−6x + x2) | |
| −6x2 | |
| = |
| x2*[ (3√1−6x)2 + 3√1−6x + 1 ] | |
| −6 | | −6 | | −6 | |
| → |
| = |
| = −2 |
| [ (3√1−6x)2 + 3√1−6x + 1 ] | | (3√1−0)2+3√1−0+1 | | 3 | |
czyli masz asymptotę ukośną obustronną y = x−2
28 maj 21:06
Monkaa: bardzo dziekuje za pomoc
28 maj 21:20