prosze Was, pomóżcie!
patka: Obliczyć bez użycia tablic
a) sin2 62°+sin2 28°
b) tg 44°*tg45°*tg46°
28 maj 20:00
bezendu:
a) sin290=2
28 maj 20:01
Beti:
a) sin62o = sin(90o − 28o) = cos28o
więc:
sin262o + sin228o = cos28o + sin228o = 1
b) tg44o = tg(90o − 46o) = ctg46o
więc:
tg44o * tg45o * tg46o = ctg46o * 1 * tg46o = 1 * 1 = 1
28 maj 20:04
patka: czyli, mogę to w ten sposób dodać?
28 maj 20:05
bezendu:
a no tak sin90=1 1
2=1 czyli nie patrz na moje rozwiązanie tylko zobacz jak Beti napisała
28 maj 20:06
Beti: tak
28 maj 20:06
patka: Beti, dziękuje, teraz to łapie
28 maj 20:09