Trygonometria
Turkuć: Siemka
WIedząc , że
| | 2 | | 3 | | 5 | |
tgα= |
| ,α∊(π; |
| π) , oblicz sin(2α+ |
| π) |
| | 3 | | 2 | | 4 | |
28 maj 19:54
Beti: a znasz wynik?
28 maj 20:16
28 maj 20:19
Beti: mnie też, więc obliczenia są OK
28 maj 20:21
krystek: sin2αcos225+sin225cos2α=.. i dalej rozpisać
| | 2 | | 3 | |
wiedząc ,ze sinα=− |
| cosα=− |
| |
| | 13 | | 13 | |
28 maj 20:21
aza:
Ejj
krystek
| | 2 | | 3 | |
sinα= − |
| , cosα= − |
| |
| | √13 | | √13 | |
28 maj 20:23
Beti: raczej:
| | 2 | | 3 | |
sinα = − |
| i cosα = − |
| |
| | √13 | | √13 | |
28 maj 20:23
aza:
28 maj 20:24
aza:

α∊IIIćw. ⇒ sinα<0 i cosα<0
| | 2 | | 3 | |
sinα= − |
| i cosα= − |
| |
| | √13 | | √13 | |
| | π | | π | | π | | π | |
sin(2α+π+ |
| )= − sin(2α+ |
| )= −(sin2α*cos |
| +cos2α*sin |
| )= |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | √2 | | √2 | |
= − |
| (sin2α+cos2α)= − |
| ( 2sinαcosα+cos2α−sin2α)= |
| | 2 | | 2 | |
| | √2 | | 6 | | 9 | | 4 | | 17√2 | |
= − |
| ( 2* |
| + |
| − |
| )= − |
| |
| | 2 | | 13 | | 13 | | 13 | | 26 | |
28 maj 20:31
krystek: Dzieki@aza za zwrócona uwagę , oczywiście zjadłam na kolacje pierwiastek
28 maj 20:33
aza:
28 maj 20:36
krystek: Oj
aza
28 maj 20:37
aza:
28 maj 20:37
Turkuć: Dzięki

28 maj 20:47
aza:
No
28 maj 20:48