Równoległobok
;): Pole równoległoboku wynosi 8 cm2 a jego obwód 24 cm.Oblicz wysokości tego równoległoboku jeśli
sinus jego kąta ostrego jest równy 0,25.
28 maj 19:49
bezendu:
Obw=2a+2b
2a+2b=24/2
a+b=12
b=12−a
8=absinα
8=a(12−a)*0,25=..
dalej kombinuj
28 maj 19:53
;): Pomóż mi ja jestem cienka z matmy
28 maj 19:55
aza:
założenie a∊(0,12)
28 maj 19:58
bezendu: 
wysil swoje szare komórki i próbuj zrobić sama masz wskazówkę

jak nie będziesz sama robić zadań to się nie nauczysz
28 maj 19:58
;): to zrób mi chociaż t wyliczenie do końca i wytłumacz skąd się wzięło bo i tak się nie naucze bo
nie wiem co dalej zrobić
28 maj 20:01
bezendu:
Masz podany obwód Obw=24
Równoległobok ma dwie pary takich samych boków 2a+2b
2a+2b=24/2
a+b=12
b=12−a
Wzór na pole równoległoboku P=absinα
Musisz wyliczyć a więc
8=a(12−a)*0,25..
za b podstawiam b=12−a
28 maj 20:04
;): tak tyle wiem i jak to dalej obliczyć
28 maj 20:10
bezendu:
8=a(12−a)*0,25 dzielę przez 0,25
32=a(12−a)
32=12a−a2
−a2+12−32=0
policz teraz to..
28 maj 20:18
;): −a2−20=0 ?
28 maj 20:22
bezendu:
28 maj 20:27
aza:
Skoro Jej napisałeś: −a
2+12−32=0 ⇒ −a
2−20=0 jest ok
28 maj 20:40
bezendu: −a
2+12a−32=0
teraz niech liczy

jestem już głodny widocznie
28 maj 20:42
aza:
a2−12a+32=0 Δ=..........
a=......... v a=.......... i a∊(0,12)
28 maj 20:44
aza:

dla głodnego
28 maj 20:45
bezendu:
Dobra widzę, że nie garnie się do tego zadania
−a
2+12a−32=0
Δ=12
2−4*(−1)*(−32)=16
√Δ=4
b=12−a lub b=12−4
b=12−8=4 b=8
a=8 lub a=4
b=4 b=8
P=ah
8=8h lub 8=4h
h=1 h=2
i to cała filozofia tego zadania
28 maj 20:48
aza:
Wrrr ... na początek .......zlikwiduj te minusy
28 maj 20:49
bezendu: a za

dziękuje mam nadzieję, że nie robaczywe
28 maj 20:50
aza:
Tym razem zdrowiutkie
28 maj 21:02
hf: lol
25 wrz 19:45