Trygonometira
Turkuć: SIemka
Podaj odpowiednie założenie i sprawdź , czy tożsamością jest równość
sin2α+sin2αcos2α+cos4α=1
28 maj 19:12
irena_1:
L=sin2α+cos2α(sin2α+cos2α)=sin2α+cos2α*1=sin2α+cos2α=1=P
28 maj 19:14
aza:
L=1−cos2x+(1−cos2x)cos2x+cos4x= 1−cos2x+cos2x−cos4x+cos4x =1=P
28 maj 19:15
Turkuć: Dziękuje Bardzo
28 maj 19:17
Turkuć: a w tym Przypadku
| sinβ+sin2β | |
| =tgβ |
| 1+cosβ+cos2β | |
28 maj 19:24
pigor: ..., np. tak:
| | sinβ+2sinβcosβ | |
L= |
| = |
| | sin2β+cos2β+cosβ+cos2β−sin2β | |
| | sinβ(1+2cosβ) | | sinβ(1+2cosβ) | |
= |
| = |
| = |
| | cosβ+2cos2β | | cosβ(1+2cosβ | |
| | sinβ | |
= |
| i 1+2cosβ≠0 i cosβ≠0 = tgβ= P i cosβ≠− 12 i cosβ≠0 . ... |
| | cosβ | |
28 maj 19:57
Turkuć: Dzieki
28 maj 20:00