Równanie stycznej do wykresu
pawlito1973: Napisać równanie stycznej do wykresu funkcji f(x) = x4−2x+5,
która jest równoległa do prostej y = 2x+3.
28 maj 18:42
irena_1:
f'(x)=4x3−2
f'(x)=2
4x3−2=2
4x3=4
x3=1
x=1
f(1)=14−2*1+5=4
(1, 4)
y=2x+k
4=2*1+k
k=2
y=2x+2
28 maj 18:47
Vizer:
Wzór na styczną do krzywej w punkcie P(x0,f(x0)) :
y = f'(x0)(x − x0) + f(x0)
Wiemy, że współczynnik kierunkowy stycznej to nic innego jak pochodna funkcji, więc :
f'(x) = a
4x3 − 2 = a
Dalej mamy informację, że ta styczna ma być równoległa do prostej. Proste są równoległe gdy ich
współczynniki kierunkowe są równe :
4x3 − 2 = 2
4x3 = 4
x3 = 1
x = 1
Podstawiamy do równania stycznej :
y = 2(x − 1) + f(1)
y = 2x − 2 + 1 − 2 + 5
y = 2x +2
28 maj 19:00