Prosze
Eciw prostokatna na dwavodcink: Pole trojkta
W trojkacie prostokatnym wysokosc poprowadzona z wierzcholka kata prostego jedt rowna 12 cm i
dzieli przeciwprostokatna w stosunku 4:9 oblicz pole trojkata
28 maj 18:30
irena_1:
x=4k, y=9k, c=13a
h
2=xy
4k*9k=12
2
36k
2=144
k
2=4
k=2cm
c=13*2=26cm
28 maj 18:34
Eciw prostokatna na dwavodcink: Moe ktos wytlumaczyc?
28 maj 18:42
irena_1:

Trójkąty ACD i BCD są podobne do trójkąta ABC, więc są podobne do siebie.
h
2=xy
c=13k
28 maj 18:56
Eciw prostokatna na dwavodcink: A dlaczego mamy trojkaty podobne?
28 maj 20:49
Eciw prostokatna na dwavodcink: Juz wiem
28 maj 20:59