kombinatoryka
Zordon123: Do autobusu wsiada p kolei 6 pasażerów , w tym jedna para małżeńska .Oblicz prawdopodobieństwo
zdarzenia polegającego na tym , że małżeństwo wsiada jedno za drugim . Proszę o wytłumaczenie
zdarzenia (A)
28 maj 18:17
Mila:
6 osób można ustawić w rzędzie na 6! sposobów.
|Ω|=6!
A− małżeństwo wsiada jedno za drugim
Zonę i męża traktujemy jako jeden element, to teraz masz 5 elementów do ustawienia.
Ustawiamy:
5!*2!
pomnozyłam przez 2!, bo mogą wchodzić
M,Ż ( niegrzecznie)
lub Ż,M
|A|=2*5!
| | 2*5! | | 2*5! | | 2 | | 1 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 6! | | 5!*6 | | 6 | | 3 | |
28 maj 18:30
irena_1:
Wybieramy dwa sąsiednie miejsca z sześciu na 5 sposobów. Mnożymy to przez 2, bo najpierw może
wsiąść żona i po niej mąż albo na odwrót.
Pozostałe cztery osoby wsiadają w dowolny sposób na 4!=4*3*2*1=24 możliwości.
Razem jest 5*2+24=240 mozliwości
28 maj 18:31