Wektory i ich przeciwieńswa
Nibylandia: Wektory a=[m−3;2n+1] i b=[5−2m;n+8] są przeciwne. Zatem:
a)n=m
b)m+n=0
c) m
n =1
d) n =1−m
2
+obliczenia. Bardzo dziękuje z góry
28 maj 18:16
aniabb:
m−3=2m−5 ⇒m=2
2n+1=−n−8 ⇒ n=−3
28 maj 18:18
aniabb: D
28 maj 18:18
Nibylandia: Mozesz mi napisać dokładne obliczenia? Wybacz ale nie rozumiem jak Ci to wyszło..
28 maj 18:27
aniabb: wektory [a,b] i [c,d] są przeciwne gdy a = −c oraz b = − d
29 maj 09:14
pigor: ..., no to może np. tak : wektory przeciwne, czyli
a→= −b→ ⇔ a
→+b
→= o
→ ⇔ [m−3, 2n+1]+[5−2m, n+8]= [0, 0] ⇔
⇔ [m−3+5−2m, 2n+1+n+8]= [0, 0] ⇔ [−m+2, 3n+9]= [0, 0] ⇔
⇔ −m+2= 0 i 3n+9= 0 ⇔ ⇔
m=2 i n=−3 . .. .

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
lub analogicznie , ale nieco ... inaczej :
a→= −b→ ⇔ [m−3, 2n+1]= −[5−2m, n+8] ⇔ [m−3, 2n+1]= [2m−5, −n−8] ⇔
⇔ m−3= 2m−5 i 2n+1= −n−8 ⇔ −m= −2 i 3n= −9 ⇔
m=2 i n= −3 . .. .
29 maj 15:18
pigor: ..., czyli n= −3 i 1−m
2= 1− 2
2= 1−4=−3, a więc
n=1−m2 odp.
d) . ...
29 maj 15:21