Czy są takie strony?
Zuza: Czy są podobne stronki do tej, dotyczące innych przedmiotów?
Bo ta jest genialna!

i myślę, że bardzo pomaga uczniom, więc z chemii czy fizyki też
by się taka przydała....
28 maj 18:13
bezendu:
fizyka.pisz.pl
28 maj 18:14
Zuza: Super, muszę sprawdzić

a możesz powiedzieć, jak to zrobiłe(a)ś, że Twój nick jest kolorowy?
28 maj 18:16
asdf: kup flamaster, mocno przicisnij do monitora w miejsce swojego nicku − działa, sprawdzalem.
28 maj 18:18
Zuza: Bardzo śmieszne,asdf, bardzo
28 maj 18:20
Mateusz:
Jak masz coś z chemii to pisz, moge pomoc
28 maj 18:28
Zuza: Byłoby super Mateusz

A z chemii w jakim zakresie?
28 maj 18:37
aza:
@
asdf lubię to

....
28 maj 18:39
Vizer: Witam wszystkich!
Mateusz chyba w każdym zakresie chemię ogarnia
28 maj 18:41
Mateusz:
Eee no nie wrabiaj mnie

bo nie w każdym
28 maj 18:43
aza:
W każdym,w każdym ........
28 maj 18:44
Mateusz:
Eta
28 maj 18:48
Zuza: Myślę, że kiedyś skorzystam

Bo ja jestem typowa humanistka i przedmioty ścisłe to nie do
końca moja bajka
28 maj 18:49
bezendu: Klara=
Eta=
aza kobieta o wielu nickach
28 maj 18:50
Zuza: Mateusz, to pomógłbyś w kilku zadankach? Proszę...
28 maj 19:27
Zuza: 1.Uzgodnij reakcje zachodzące w roztworach wodnych i zapisz je w postaci cząsteczkowej i
jonowej.
a)krzemian potasu + kwas siarkowy (VI)
b)chlorek żelaza (III) + wodorotlenek sodu
c)węglan sodu + chlorek amonu
2. Termiczna metoda usuwania twardości wody−podaj reakcje.
3. O ile zwiększy się pH czystej wody po dodaniu 0,01 mola NaOH do 1dm3 wody?
4. Jaki będzie odczyn roztworu po rozpuszczeniu w nim soli pochodzącej od słabego kwasu i
mocnej zasady? Na wybranym przykładzie zapisz równanie reakcji potwierdzające wyciągnięte
wnioski.
28 maj 19:40
Mateusz:
a) K
2SiO
3+H
2SO
4→K
2SO
4+H
2SIO
3
2K
+ + SO
42− + 2H
+ + SO
42− →2K
+ + 2H
+ + Si)
3−
Podobnie robisz pozostałe, uwaga musisz skorzystac z tablicy rozpuszczalnosci soli i
wodorotlenkow zeby wiedziec czy dana sol lub wodorotlenek w produktach jest rozpuszczalny w
wodzie czy tez nie
2) tym sposobem usuwa sie tzw twardosc węglanową a powodują ją dwa zwiazki wodorowęglan wapnia
i magnezu napisze dla Ca(HCO
3)
2→CaCO
3+H
2O+CO
2
3) Zakładam ze pH czystej wody to 7 ale w rzeczywistosci takiej wody nie ma w przyrodzie
w wodzie są jony H
+ i OH
−( to tez mit stosowany w uproszczeniu) ale w LO tak jest

zakładam ze mam roztwor 1−molowy teraz musze wyznaczyc stezenie jonow OH
− w tej wodzie robie
to z zaleznosci: pH+pOH=14 pOH=7 czyli doszlismy do wniosku ktory był oczywisty ze jesli mamy
odczyn obojetny to stezenia jonow w roztworze są takie same teraz wiem ze NaOH dysocjuje na
Na
+ i OH
− jony ktore dwecydują o odczynie roztworu to OH
− skoro mam 0,01 mola NaOH tzn ze
tyle moli jonow OH
− wprowadze do roztworu ale musze policzyc pOH tego roztworu czyli
−log(0,01)=2 teraz licze pH roztworu NaOH z zaleznosci pH+pOH=14 mam ze pH=12 czyli wiem ze pH
wody to 7 a pH NaOH to 12 teraz zeby sie dowiedziec o ile wzrosnie pH wody po dodaniu roztworu
NaOH obliczam roznice czyli pH= 12−7 =5 czyli pH wzrosnie mi o 5 jednostek do przodu
oczywiscie

4) tzw hydroliza anionowa przykład:
Na
2CO
3+2H
2O→2NaOH+H
2CO
3
2Na+ + CO
32− + 2H
2O→
2Na+ + 2OH
− + H
2CO
3 po skroceniu:
CO
32−+2H
2O→
2OH−+H
2CO
3 jony na zielono decydują o odczynie roztworu czyli w tym
wypadku jak i w ogole w wypadku hydrolizy anionowej zasadowy
28 maj 22:41
Lili: Jesteś niesamowity(a)

! Pewnie skończyłe(a)ś już szkołę średnią?
28 maj 23:48
Zuza: Dziękuję, Mateusz!

Jesteś wspaniały/a. Życie mi ratujesz! Naprawdę jestem Ci bardzo,
bardzo wdzięczna
28 maj 23:57
Mateusz: Tak ja po szkole średniej już dawno

jakbyś czegoś nie wiedziałą tutaj to pisz pomoge
29 maj 09:19
Mateusz:
O.oo teraz widze ze błąd w 1) jon SiO32− ma byc
29 maj 09:20
aniabb: jak wszystko się skraca w jonowej to znaczy że reakcja nie zachodzi
29 maj 09:23
Zuza: Mateusz, kończyłeś jakieś studia chemiczne? W każdym razie jesteś naprawdę super.

I dziękuję, aniabb
29 maj 09:50
Mateusz:
No aniabb dobrze mowi

nie studiow chemicznych nie konczyłem
29 maj 10:41
Mateusz: aha no i co do hydrolizy anionowej Na2CO3 to sol słabego kwasu węglowego: H2CO3 i mocnej
zasady NaOH
29 maj 10:47
Zuza: To masz dużą wiedzę jak na brak studiów w tym kierunku

Jeszcze raz dziękuję
29 maj 14:50
Lili: Mateusz, a mógłbyś mi zrobić jednak też podpunkt b) i c) z 1. Proszę...
2 cze 20:16
Mateusz:
Ok wroce za jakies 20−30 min to zrobie bo ide z
2 cze 20:23
Lili: Ok
2 cze 20:26
Lili: Albo to b) tylko. Cząsteczkowo, jonowo i w sposób jonowy skrócony
2 cze 20:45
Lili: Pomyłka, odwrotnie

b) mam, a c) potrzebuję
2 cze 20:49
Mateusz: b) co mi jest potrzebne

tablica rozpuszczalnosci soli i wodorotlenkow w wodzie bo dzieki niej
mam dwie rzeczy 1) wzor soli i jony jakie w tej soli sie znajdują, nie musze tego liczyc
specjalnie(chyba ze pamietasz wszystkie jony jakie mają ładunki

ale nawet ja nie pamietam
) potrzebny bedzie oczywiscie schemat reakcji zasada(nie wodorotlenek!)+sol−>? oczywiscie z
lekcji powinnas wiedziec ze daj to nam co? oczywiscie tez jakąś sól i wodorotlenek pisząc
przykład b):
FeCl
3+3NaOH→3NaCl+ Fe(OH)
3↓ −brązowy osad coś jak bardzo zardzewiały kawałek metalu co
zresztą ten zwiazek jest tego przyczyną ale o tym kiedy indziej
jonowo:
Fe
3+ + 3Na
+ + 3OH
− →3Na
+ + 3Cl
− + Fe(OH)
3↓−to nam sie nie rozpuszcza w wodzie a wiec
nie dysocjuje zapis jonowy po skroceniu:
Fe
3++ 3OH
−→Fe(OH)
3↓ po prostu pozostałe jony nie biorą udziału w reakcji dlatego sie
skrociły mowiac obrazowo

sprobuj zrobic c)
2 cze 21:00
Mateusz:
uu to "kicha", nie no zartuje

zrobie c) jak nie wiesz jak bo c) jest trudniejsze tutaj ale z
b) tez wyciagniesz jakąś lekcje na pewno wiec na marne nie pojdzie
2 cze 21:01
Lili: To byłabym wdzięczna za to c)

Ja nie umiem, bo mam teraz zupełnie inne rzeczy na chemii.
2 cze 21:10
Mateusz:
c) Na
2CO
3+2 NH
4Cl→2NaCl+ (NH
4)
2CO
3
jonowo:
2Na
+ + CO
32− + 2NH
4+ + 2Cl
− → 2Na
+2Cl
− + 2NH
4+ + CO
32−
teraz uwaga co zostanie po skroceniu

?
2 cze 21:11
Mateusz:
No nie boj sie skracaj wyrazy podobne jak na matematyce iksy z iksami itd
2 cze 21:23
Zuza: Ja wiem

Skróci się całkowicie, czyli reakcja nie zachodzi, tak?
2 cze 21:24
Mateusz:
tak dla LO nie zachodzi niestety rzeczywistosc jest troche inna bo ja taką reakcje moge
przeprowadzic i otrzymac to co chce np są takie metody jak krystalizacja frakcjonowana lub
zabawa w wytrącanie osadu/ów ale to drobny szczegoł
2 cze 21:27
Zuza: Ty na serio jesteś niesamowity
2 cze 21:31
Mateusz:
Nie przesadzaj

A dla kogo te zadania? Skoro robisz co innego teraz, jesli moge wiedziec
oczywiscie
2 cze 21:34
Lili: Jasne,że możesz

A zadania dla mnie. Klasa pojechała na wycieczkę, a ci, co nie pojechali
dostali zadania:( A czemu zinnych tematów, to nie wiem.
2 cze 21:39
Lili: A na tej stronce się przez przypadek wydało,że 2 nicków używam
2 cze 21:41
Lili: Ale to chyba nie jest zabronione i zapobiega monotonności
2 cze 21:41
Mateusz:
Aha to nie lepiej było pojechać ?

poki nie jestes zarejstrowana tu to mozesz uzywac tyle
nicków ile chcesz
2 cze 21:42
Zuza: No na razie nie jestem

Ale Ty używasz jednego, więc jesteś

A ja jechać nie mogłam, bo się
rozchorowałam.
2 cze 21:44
Mateusz:
No uzywam jednego widac po kolorku

Czyli jak rozumiem wszystko tu jest zrozumiałe? Nie masz
pytań

?
2 cze 21:47
Zuza: I dostałam mnóstwo zadań z różnych przedmiotów:( Najgorzej to z matematyką, dlatego szukałam
pomocy na tej stronie, bo ja jestem antytalent matematyczny, ale niektórych rzeczy nadal nie
rozumiem i nie wszystko mam zrobione

Ale Ty mnie przynajmniej z chemii uratowałeś. A możesz
mi jeszcze na jedno pytanie odpowiedzieć? Takieteoretyczne, bo w książce i internecie znaleźć
nie mogę: Nazwa procesu, na podstawie którego można określić odczyn danego roztworu, w którym
obecne są różne rodzaje rozpuszczonych soli.
2 cze 21:49
Zuza: Czyli jak nick jest kolorowy to znaczy, że ta osoba jest zarejestrowana?
2 cze 21:51
Mateusz:
Nie jestem pewien ale chodzi chyba o miareczkowanie potencjometryczne ale powiem szczerze ze
nie pamietam juz wszystkiego dokładnie

Tak po prostu rezerwujesz sobie nick i wybierasz
kolorek
2 cze 22:05
Zuza: Ty czegoś z chemii nie pamiętasz

A z tym nickiem to fajnie

Nie wiem tylko,
czy lepiej Zuza czy Lili

W każdym razie bardzo dziękuję za pomoc
2 cze 22:11
Mateusz:
No kurde ja w tym nie siedze od jakiegoś czasu

wiec wszystkiego juz nie pamietam ogolnie to
sie robi tez pH−metrią moze to o to chodzi a ty to masz do krzyzówki jakiejś czy co?

No to
święto miłego wieczoru

Heh kobiety− wiecznie niezdecydowane
2 cze 22:16
Mateusz: Ale chyba chodzi własnie o to miareczkowanie tak mi sie cosraz bardziej wydaje ze to to

ale
na 100% ci nie potwierdze.
2 cze 22:20
Zuza: Niezdecydowane? Bardzo śmieszne

A to zadanie nie do krzyżówki , tylko do pracy domowej.
Również Ci życzę miłego wieczoru i dziękuję bardzo
2 cze 22:23
Mateusz: Aha do pracy domowej e to chyba cos prostszego bedzie bo miareczkowanie to science−fiction
jak na szkołe średnią wiec chyba pH−metria No oczywiscie ze niezdecydowane

Widac to
szczegolnie na zakupach

Dobranoc w takim razie

Nie ma za co.
2 cze 22:27
BARTEK: Mateusz co studiujesz ?
2 cze 22:40
Zuza: O, dołączam się do pytania BARTKA
2 cze 22:56
2 cze 23:18
Zuza: Dzięki aniabb

Muszę jeszcze sprawdzić, ale mam nadzieję,że któreś z tych pojęć jest
dobre
2 cze 23:28
Sinudoidalny: Dobranoc
2 cze 23:45
Zuza: Tak, dobranoc wszystkim
3 cze 00:38
aniabb: czytam to polecenie ..czytam i jak dochodzę do słowa "soli" to jedyne skojarzenie ze słowem
"proces" mam że
hydroliza 
ale znalazłam też takie ładne :
Pomiary pH można wykonać przy pomocy wskaźników lub papierków wskaźnikowych, a dokładnie przy
pomocy pH − metru. Wskaźniki są to słabo zdysocjowane kwasy lub zasady organiczne, które
zmieniają swoją barwę w zależności od pH roztworu. Zmiana zabarwienia jest wynikiem
zmiany stopnia dysocjacji własnej wskaźnika. Każdy wskaźnik ma charakterystyczny dla
siebie zakres pH, w którym następuje stopniowa zmiana barwy. Zakres ten często nazywamy
zakresem czułości danego wskaźnika.
3 cze 07:49
aniabb: i jeszcze raz to samo ale bardziej "naukowo" brzmi

Pomiar pH wykonuje się na ogół dwiema metodami: kolorymetryczną i potencjometryczną.
Metoda kolorymetryczna polega na porównaniu barwy wskaźnika w roztworze badanym z barwą tego
wskaźnika w roztworach o znanym pH. Zakres pH przy którym następuje zmiana zabarwienia jest
charakterystyczna dla danego wskaźnika (zależy od jego stałej dysocjacji) i obejmuje około 2
jednostki pH
Precyzyjny pomiar pH (dokładność zależy od precyzji przyrządu i może wynosić nawet
0,01 jednostki pH) wykonuje się metodą potencjometryczną. Metoda ta oparta jest na zależności
jaka istnieje pomiędzy SEM ogniwa utworzonego z półogniwa porównawczego o znanym,
stałym potencjale i półogniwa pomiarowego, którego potencjał zależy od aktywności jonów H
+
badanego roztworu. Do bezpośredniego pomiaru SEM ogniwa służy pH−metr, który jest
właściwie potencjometrem zaopatrzonym w miliwoltomierz ze skalą w jednostkach pH.
3 cze 08:00
Mateusz: tez mi na mysl przychodziła hydroliza aniu

w sumie tak najłatwiej jest zbadac odczyn
roztworu (soli tez) i to co włąsnie piszesz o ogniwach to własnie miareczkowanie
potencjometryczne, ale Lili pytała własnie o proces i sam juz zgłupiałem

Co do pytania Bartka i Lili to nic nie studiuje.
3 cze 09:10
aniabb: miareczkowanie to jeszcze inna para kaloszy

ono nie określa ściśle odczynu, raczej stężenie
czy ilość badanej substancji
3 cze 10:47
Mateusz:
Tak ale z tego juz niedaleka droga do pH

są nawet urządzenia juz do tego gdzie od razu
pokazuje tez pH
3 cze 14:28