matematykaszkolna.pl
Czy są takie strony? Zuza: Czy są podobne stronki do tej, dotyczące innych przedmiotów? Bo ta jest genialna! emotka i myślę, że bardzo pomaga uczniom, więc z chemii czy fizyki też by się taka przydała....
28 maj 18:13
bezendu: fizyka.pisz.pl
28 maj 18:14
Zuza: Super, muszę sprawdzić a możesz powiedzieć, jak to zrobiłe(a)ś, że Twój nick jest kolorowy?
28 maj 18:16
asdf: kup flamaster, mocno przicisnij do monitora w miejsce swojego nicku − działa, sprawdzalem.
28 maj 18:18
Zuza: Bardzo śmieszne,asdf, bardzo
28 maj 18:20
Mateusz: Jak masz coś z chemii to pisz, moge pomoc
28 maj 18:28
Zuza: Byłoby super Mateusz A z chemii w jakim zakresie?
28 maj 18:37
aza: @asdf lubię to .... emotka
28 maj 18:39
Vizer: Witam wszystkich! Mateusz chyba w każdym zakresie chemię ogarnia
28 maj 18:41
Mateusz: Eee no nie wrabiaj mnie bo nie w każdym
28 maj 18:43
aza: W każdym,w każdym ........emotka
28 maj 18:44
Mateusz: Eta emotka
28 maj 18:48
Zuza: Myślę, że kiedyś skorzystam Bo ja jestem typowa humanistka i przedmioty ścisłe to nie do końca moja bajka emotka
28 maj 18:49
bezendu: Klara=Eta=aza kobieta o wielu nickach emotka
28 maj 18:50
Zuza: Mateusz, to pomógłbyś w kilku zadankach? Proszę...
28 maj 19:27
Zuza: 1.Uzgodnij reakcje zachodzące w roztworach wodnych i zapisz je w postaci cząsteczkowej i jonowej. a)krzemian potasu + kwas siarkowy (VI) b)chlorek żelaza (III) + wodorotlenek sodu c)węglan sodu + chlorek amonu 2. Termiczna metoda usuwania twardości wody−podaj reakcje. 3. O ile zwiększy się pH czystej wody po dodaniu 0,01 mola NaOH do 1dm3 wody? 4. Jaki będzie odczyn roztworu po rozpuszczeniu w nim soli pochodzącej od słabego kwasu i mocnej zasady? Na wybranym przykładzie zapisz równanie reakcji potwierdzające wyciągnięte wnioski.
28 maj 19:40
Mateusz: a) K2SiO3+H2SO4→K2SO4+H2SIO3 2K+ + SO42− + 2H+ + SO42− →2K+ + 2H+ + Si)3 Podobnie robisz pozostałe, uwaga musisz skorzystac z tablicy rozpuszczalnosci soli i wodorotlenkow zeby wiedziec czy dana sol lub wodorotlenek w produktach jest rozpuszczalny w wodzie czy tez nie 2) tym sposobem usuwa sie tzw twardosc węglanową a powodują ją dwa zwiazki wodorowęglan wapnia i magnezu napisze dla Ca(HCO3)2→CaCO3+H2O+CO2 3) Zakładam ze pH czystej wody to 7 ale w rzeczywistosci takiej wody nie ma w przyrodzie w wodzie są jony H+ i OH( to tez mit stosowany w uproszczeniu) ale w LO tak jest emotka zakładam ze mam roztwor 1−molowy teraz musze wyznaczyc stezenie jonow OH w tej wodzie robie to z zaleznosci: pH+pOH=14 pOH=7 czyli doszlismy do wniosku ktory był oczywisty ze jesli mamy odczyn obojetny to stezenia jonow w roztworze są takie same teraz wiem ze NaOH dysocjuje na Na+ i OH jony ktore dwecydują o odczynie roztworu to OH skoro mam 0,01 mola NaOH tzn ze tyle moli jonow OH wprowadze do roztworu ale musze policzyc pOH tego roztworu czyli −log(0,01)=2 teraz licze pH roztworu NaOH z zaleznosci pH+pOH=14 mam ze pH=12 czyli wiem ze pH wody to 7 a pH NaOH to 12 teraz zeby sie dowiedziec o ile wzrosnie pH wody po dodaniu roztworu NaOH obliczam roznice czyli pH= 12−7 =5 czyli pH wzrosnie mi o 5 jednostek do przodu oczywiscie emotka 4) tzw hydroliza anionowa przykład: Na2CO3+2H2O→2NaOH+H2CO3 2Na+ + CO32− + 2H2O→2Na+ + 2OH + H2CO3 po skroceniu: CO32−+2H2O→2OH+H2CO3 jony na zielono decydują o odczynie roztworu czyli w tym wypadku jak i w ogole w wypadku hydrolizy anionowej zasadowy
28 maj 22:41
Lili: Jesteś niesamowity(a)! Pewnie skończyłe(a)ś już szkołę średnią?
28 maj 23:48
Zuza: Dziękuję, Mateusz! Jesteś wspaniały/a. Życie mi ratujesz! Naprawdę jestem Ci bardzo, bardzo wdzięczna emotka
28 maj 23:57
Mateusz: Tak ja po szkole średniej już dawno jakbyś czegoś nie wiedziałą tutaj to pisz pomoge emotka
29 maj 09:19
Mateusz: O.oo teraz widze ze błąd w 1) jon SiO32− ma byc
29 maj 09:20
aniabb: jak wszystko się skraca w jonowej to znaczy że reakcja nie zachodzi
29 maj 09:23
Zuza: Mateusz, kończyłeś jakieś studia chemiczne? W każdym razie jesteś naprawdę super. I dziękuję, aniabb emotka
29 maj 09:50
Mateusz: No aniabb dobrze mowi emotka nie studiow chemicznych nie konczyłem
29 maj 10:41
Mateusz: aha no i co do hydrolizy anionowej Na2CO3 to sol słabego kwasu węglowego: H2CO3 i mocnej zasady NaOH
29 maj 10:47
Zuza: To masz dużą wiedzę jak na brak studiów w tym kierunkuemotka Jeszcze raz dziękuję
29 maj 14:50
Lili: Mateusz, a mógłbyś mi zrobić jednak też podpunkt b) i c) z 1. Proszę... emotka
2 cze 20:16
Mateusz: Ok wroce za jakies 20−30 min to zrobie bo ide z
2 cze 20:23
Lili: Ok emotka
2 cze 20:26
Lili: Albo to b) tylko. Cząsteczkowo, jonowo i w sposób jonowy skrócony emotka
2 cze 20:45
Lili: Pomyłka, odwrotnie b) mam, a c) potrzebuję
2 cze 20:49
Mateusz: b) co mi jest potrzebne tablica rozpuszczalnosci soli i wodorotlenkow w wodzie bo dzieki niej mam dwie rzeczy 1) wzor soli i jony jakie w tej soli sie znajdują, nie musze tego liczyc specjalnie(chyba ze pamietasz wszystkie jony jakie mają ładunki ale nawet ja nie pamietam ) potrzebny bedzie oczywiscie schemat reakcji zasada(nie wodorotlenek!)+sol−>? oczywiscie z lekcji powinnas wiedziec ze daj to nam co? oczywiscie tez jakąś sól i wodorotlenek pisząc przykład b): FeCl3+3NaOH→3NaCl+ Fe(OH)3↓ −brązowy osad coś jak bardzo zardzewiały kawałek metalu co zresztą ten zwiazek jest tego przyczyną ale o tym kiedy indziej jonowo: Fe3+ + 3Na+ + 3OH →3Na+ + 3Cl + Fe(OH)3↓−to nam sie nie rozpuszcza w wodzie a wiec nie dysocjuje zapis jonowy po skroceniu: Fe3++ 3OH→Fe(OH)3↓ po prostu pozostałe jony nie biorą udziału w reakcji dlatego sie skrociły mowiac obrazowo emotka sprobuj zrobic c)
2 cze 21:00
Mateusz: uu to "kicha", nie no zartuje zrobie c) jak nie wiesz jak bo c) jest trudniejsze tutaj ale z b) tez wyciagniesz jakąś lekcje na pewno wiec na marne nie pojdzie emotka
2 cze 21:01
Lili: To byłabym wdzięczna za to c) emotka Ja nie umiem, bo mam teraz zupełnie inne rzeczy na chemii.
2 cze 21:10
Mateusz: c) Na2CO3+2 NH4Cl→2NaCl+ (NH4)2CO3 jonowo: 2Na+ + CO32− + 2NH4+ + 2Cl → 2Na+2Cl + 2NH4+ + CO32− teraz uwaga co zostanie po skroceniu ?
2 cze 21:11
Mateusz: No nie boj sie skracaj wyrazy podobne jak na matematyce iksy z iksami itd
2 cze 21:23
Zuza: Ja wiem emotka Skróci się całkowicie, czyli reakcja nie zachodzi, tak?
2 cze 21:24
Mateusz: tak dla LO nie zachodzi niestety rzeczywistosc jest troche inna bo ja taką reakcje moge przeprowadzic i otrzymac to co chce np są takie metody jak krystalizacja frakcjonowana lub zabawa w wytrącanie osadu/ów ale to drobny szczegoł emotka
2 cze 21:27
Zuza: Ty na serio jesteś niesamowity emotka
2 cze 21:31
Mateusz: Nie przesadzaj A dla kogo te zadania? Skoro robisz co innego teraz, jesli moge wiedziec oczywiscie emotka
2 cze 21:34
Lili: Jasne,że możeszemotka A zadania dla mnie. Klasa pojechała na wycieczkę, a ci, co nie pojechali dostali zadania:( A czemu zinnych tematów, to nie wiem.
2 cze 21:39
Lili: A na tej stronce się przez przypadek wydało,że 2 nicków używam
2 cze 21:41
Lili: Ale to chyba nie jest zabronione i zapobiega monotonnościemotka
2 cze 21:41
Mateusz: Aha to nie lepiej było pojechać ? poki nie jestes zarejstrowana tu to mozesz uzywac tyle nicków ile chcesz
2 cze 21:42
Zuza: No na razie nie jestem emotka Ale Ty używasz jednego, więc jesteśemotka A ja jechać nie mogłam, bo się rozchorowałam.
2 cze 21:44
Mateusz: No uzywam jednego widac po kolorku emotka Czyli jak rozumiem wszystko tu jest zrozumiałe? Nie masz pytań emotka?
2 cze 21:47
Zuza: I dostałam mnóstwo zadań z różnych przedmiotów:( Najgorzej to z matematyką, dlatego szukałam pomocy na tej stronie, bo ja jestem antytalent matematyczny, ale niektórych rzeczy nadal nie rozumiem i nie wszystko mam zrobione Ale Ty mnie przynajmniej z chemii uratowałeś. A możesz mi jeszcze na jedno pytanie odpowiedzieć? Takieteoretyczne, bo w książce i internecie znaleźć nie mogę: Nazwa procesu, na podstawie którego można określić odczyn danego roztworu, w którym obecne są różne rodzaje rozpuszczonych soli.
2 cze 21:49
Zuza: Czyli jak nick jest kolorowy to znaczy, że ta osoba jest zarejestrowana?
2 cze 21:51
Mateusz: Nie jestem pewien ale chodzi chyba o miareczkowanie potencjometryczne ale powiem szczerze ze nie pamietam juz wszystkiego dokładnie emotka Tak po prostu rezerwujesz sobie nick i wybierasz kolorek
2 cze 22:05
Zuza: Ty czegoś z chemii nie pamiętasz emotka A z tym nickiem to fajnieemotka Nie wiem tylko, czy lepiej Zuza czy Lili emotka W każdym razie bardzo dziękuję za pomoc emotka
2 cze 22:11
Mateusz: No kurde ja w tym nie siedze od jakiegoś czasu wiec wszystkiego juz nie pamietam ogolnie to sie robi tez pH−metrią moze to o to chodzi a ty to masz do krzyzówki jakiejś czy co?emotka No to święto miłego wieczoru emotka Heh kobiety− wiecznie niezdecydowane
2 cze 22:16
Mateusz: Ale chyba chodzi własnie o to miareczkowanie tak mi sie cosraz bardziej wydaje ze to to emotka ale na 100% ci nie potwierdze.
2 cze 22:20
Zuza: Niezdecydowane? Bardzo śmieszne A to zadanie nie do krzyżówki , tylko do pracy domowej. Również Ci życzę miłego wieczoru i dziękuję bardzoemotka
2 cze 22:23
Mateusz: Aha do pracy domowej e to chyba cos prostszego bedzie bo miareczkowanie to science−fiction jak na szkołe średnią wiec chyba pH−metria No oczywiscie ze niezdecydowane Widac to szczegolnie na zakupach Dobranoc w takim razie emotka Nie ma za co.
2 cze 22:27
BARTEK: Mateusz co studiujesz ?
2 cze 22:40
Zuza: O, dołączam się do pytania BARTKA emotka
2 cze 22:56
aniabb: a może chodzi o reakcje na papierku wskaźnikowym ale to też nie jest jednoznaczne http://pl.wikipedia.org/wiki/Chemiczne_wska%C5%BAniki_pH
2 cze 23:18
Zuza: Dzięki aniabb emotka Muszę jeszcze sprawdzić, ale mam nadzieję,że któreś z tych pojęć jest dobre emotka
2 cze 23:28
Sinudoidalny: Dobranocemotka
2 cze 23:45
Zuza: Tak, dobranoc wszystkim emotka
3 cze 00:38
aniabb: czytam to polecenie ..czytam i jak dochodzę do słowa "soli" to jedyne skojarzenie ze słowem "proces" mam że hydroliza ale znalazłam też takie ładne : Pomiary pH można wykonać przy pomocy wskaźników lub papierków wskaźnikowych, a dokładnie przy pomocy pH − metru. Wskaźniki są to słabo zdysocjowane kwasy lub zasady organiczne, które zmieniają swoją barwę w zależności od pH roztworu. Zmiana zabarwienia jest wynikiem zmiany stopnia dysocjacji własnej wskaźnika. Każdy wskaźnik ma charakterystyczny dla siebie zakres pH, w którym następuje stopniowa zmiana barwy. Zakres ten często nazywamy zakresem czułości danego wskaźnika.
3 cze 07:49
aniabb: i jeszcze raz to samo ale bardziej "naukowo" brzmi Pomiar pH wykonuje się na ogół dwiema metodami: kolorymetryczną i potencjometryczną. Metoda kolorymetryczna polega na porównaniu barwy wskaźnika w roztworze badanym z barwą tego wskaźnika w roztworach o znanym pH. Zakres pH przy którym następuje zmiana zabarwienia jest charakterystyczna dla danego wskaźnika (zależy od jego stałej dysocjacji) i obejmuje około 2 jednostki pH Precyzyjny pomiar pH (dokładność zależy od precyzji przyrządu i może wynosić nawet 0,01 jednostki pH) wykonuje się metodą potencjometryczną. Metoda ta oparta jest na zależności jaka istnieje pomiędzy SEM ogniwa utworzonego z półogniwa porównawczego o znanym, stałym potencjale i półogniwa pomiarowego, którego potencjał zależy od aktywności jonów H+ badanego roztworu. Do bezpośredniego pomiaru SEM ogniwa służy pH−metr, który jest właściwie potencjometrem zaopatrzonym w miliwoltomierz ze skalą w jednostkach pH.
3 cze 08:00
Mateusz: tez mi na mysl przychodziła hydroliza aniu w sumie tak najłatwiej jest zbadac odczyn roztworu (soli tez) i to co włąsnie piszesz o ogniwach to własnie miareczkowanie potencjometryczne, ale Lili pytała własnie o proces i sam juz zgłupiałem Co do pytania Bartka i Lili to nic nie studiuje.
3 cze 09:10
aniabb: miareczkowanie to jeszcze inna para kaloszy ono nie określa ściśle odczynu, raczej stężenie czy ilość badanej substancji
3 cze 10:47
Mateusz: Tak ale z tego juz niedaleka droga do pH są nawet urządzenia juz do tego gdzie od razu pokazuje tez pH emotka
3 cze 14:28