Problem z następującą całką:
teowis: Witam mam problem z następującą całką:
∫1/(x
2+z
2)
3/2
Znam wynik tej całki, ale nie wiem jak ją rozwiązać.
Z góry dziękuję z odpowiedź
28 maj 18:11
Nienor:
x=ztgu
| | sin2u | |
√(x2+z2)3 → √(z2tg2u+z2)3=z3√(tg2u+1)3=z3√( |
| +1)3=
|
| | cos2u | |
| | sin2x+cos2x | | 1 | | z3 | |
z3√( |
| )3=z3√ |
| = |
|
|
| | cos2x | | cos6u | | cos3u | |
| | 1 | | z | | cos3u | | z | | 1 | |
I=∫ |
| * |
| du=∫ |
| * |
| du= |
| ∫cosudu=
|
| | | | cos2u | | z3 | | cos2u | | z2 | |
29 maj 00:19
Nienor: Jakby ktoś wpadł przypadkiem na inny pomysł, ciekawie byłoby go zobaczyć, bo ten jest w
zasadzie Wolframowy. Próbowałam obliczyć tą całkę jakoś inaczej kiedyś, ale wyszły ze dwie
strony samych przekształceń.
29 maj 00:26
29 maj 08:57