matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
procenty
okk:
Bolek ma o 50% pieniędzy więcej niż Lolek. O ile procent Lolek ma mniej pieniędzy od Bolka? x− pieniądze Bolka y− pieniądze Lolka x=1,5y
x
y=
1,5
I co dalej? Wiem, że to jest proste, jednak coś nie mogę tego rozwiązać.
28 maj 18:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
może inaczej
1
no to ile to jest
w procentach
1,5
28 maj 18:03
pigor:
x
x
..., no to jeszcze dalej y=
*1=
*100%= 66,(6)%x , więc
1,5
1,5
odp. 100%−66,(6)=
33,(3)%
o tyle L ma niej pieniędzy od B. . ..
28 maj 18:06
okk:
Już rozumiem.Dzięki.
28 maj 18:10