Oblicz
Marque: Mam do rozwiązanie działanie, jednak nie bardzo mogę sobie z tym poradzić. Jakby ktoś pomógł,
będę wdzięczny:
ΔE=2*(6,4*10−27)/2*0,8*10−13+0,511
ΔE=?
28 maj 17:55
Artur_z_miasta_Neptuna: kurdę ... kalkulator włącz
28 maj 18:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
excela ... cokolwiek
28 maj 18:04
Marque: Ale chodzi mi o takie normalne rozwiązanie, cos pokombinować z potęgami, itd. bo jest to
zadanie na pracę domową, więc wątpię aby bez naukowego kalkulatora nie dało się go rozwiązać
28 maj 18:16
Mila:
| | 2*6,4*10−27 | |
1) |
| = |
| | 2*0,8*10−13 | |
Takie wyrażenie? czy takie?
2)
| 2*6,4*10−27 | |
| = |
| 2*0,8*10−13+0,511 | |
28 maj 18:36
Marque: Zdecydowanie to drugie ; (
28 maj 18:38
Mila:
| 12,8*10−27 | |
| = |
| 1,6*10−13+0,511 | |
Raczej trudno obliczyć, bo to bardzo mała liczba.
| | 12,8*10−27*1013 | |
= |
| = |
| | 1013*(1,6*10−13+0,511) | |
| 12,8*10−14 | |
| |
| 1,6+0,511*1013 | |
mianownik jest bardzo duży.
Gdyby 0,511 było pomnożone przez potęgę liczby 10 i w dodatku o ujemnym wykładniku, to dałoby
się przedstawić w notacji wykładniczej.
Może cos opuściłeś w obliczeniach.
28 maj 19:19