sprawdzenie
inna: proszę o sprawdzenie czy dobrze obliczyłam?
Pociąg składający się z lokomotywy i 12 jednakowych wagonów ma 102m długości. Każdy wagon jest
o 2m dłuższy od lokomotywy. Jaką długość ma lokomotywa, a jaką wagon?
12(x+2)=102
12+24=102
12x=102−24
12x=78/:12
x=6,5−długość lokomotywy
6.5+2=8.5−długość wagonu
28 maj 17:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
źle
102m ma 12wagonów i kolomotywa
28 maj 17:55
Artur_z_miasta_Neptuna: lokomotywa*
28 maj 17:56
inna: to pod jaki wzór podstawić
28 maj 18:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
12*(x+2) <−−− długość wagonów
x <−−− długość lokomotywy
x+12(x+2) <−−− długość pociągu −−> = 102
28 maj 18:02