Wie ktoś ???
NiceOne: Siema
Prosze o obliczenia tych zadań. Odpowiedz znam ale prosze o obliczenia gdyż nie wiem jak to
rozwiązywać.
1. Powierzchnia stawu wynosi 400 m2. Przez dwa kolejne lata, na skutek suszy, powierzchnia
stawu zmniejszyła się − w każdym roku o p%. Oblicz p, wiedząc, że po upływie dwóch lat staw
miał powierzchnię 289 m2 (Odpowiedź : p = 15)
2. Jaki wielokąt wypukły ma o 7 więcej przekątnych niż boków

(Odpowiedź : siedmiokąt , Nie
wiem czy trzeba tu coś liczyć ale jeśli tak to proszę napisać)
3. Dana jest funkcja f(x)f(x)= x
2 + (m − 3)x + m Wyznacz wartości parametru m, dla których
wartość najmniejsza funkcji f jest:
a) większa od 3
b) mniejsza od 3 i 3/4
(Odpowiedź : a) m należy do przedziału od (3;7) b) m należy do przedziału od (−nieskończoności;
4)∪(6; +nieskończoności)
4. Wyznacz wartość parametru m, dla których funkcja:
f(x) = (m
2 − 4)x
2 + (3m +2)x + 1
jest rosnąca.
5. Wyznacz wartość parametru m, dla których funkcja:
f(x) = (m
2 − 3)x
2 − 8mx + 5
jest rosnąca w przedziale (− nieskończoność ; 2> a malejąca w przedziale ><<2 ; +
nieskończoność).
NiceOne: w 3 zadaniu doszłem do czegoś takiego że
q = Δ/4a więć delta wynosi −m
2 −10m + 9/ 4 >3 jeśli sie nie pomyliłem no i co dalej

co
podzielić i z czym?