matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi geometryczne
Magda:
Oblicz: a
1
, oraz n jeżeli:
1
5
11
q=
, a
n
=
, S
n
=19
2
16
16
Zadanie dotyczy ciągów geometrycznych.
28 maj 16:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
i w czym problem
wzory znasz
28 maj 17:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
jaki jest wzór na S
n
gdy |q|<1
stąd masz a
1
jaki jest wzór ogólny na a
n
i stąd masz n
28 maj 17:58