Pole trójkąta:
Dwa wierzchołki trójkąta są wierzcholkami rownolegloboku
A trzeci wierzchołek trójkąta należy do przeciwleglego boku
Rownolegloboku . Wykaz ze pole rownolegloboku jest dwa razy większe od pola trójkąta . Proszę
| 1 | ||
Pole równoległoboku to a*h a Pole Δ= | a*h co kończy dowód (poprowadź h) | |
| 2 |
| 1 | 1 | |||
P(CED)= | a*h , P(ABCD)= | a*h | ||
| 2 | 2 |
Moze jeszcze jedno?
Punkty D, F ,G sa srodkami bokow trojkata ABC .
Punkty G H naleza do odcinka D E wykaz ze:
A) pola trojkatow AFG , FBH oraz DEC sa rowne ;
B) suma pol trojkatow niebieskich jest rowna polu jednego bialegi trojkata . Ja tez probuje
przepraszam za male litery w rysunku ale pisze z komorki