tangens, cotangens
filipm13: Oblicz wartość wyrażenia ( * −mnożenie)
(sinα * cosβ) − (cosα * sinβ) =
gdy :
tgα= 0,75
ctgβ= 1
α i β należa (pi, 3/2 pi)
28 maj 15:46
wredulus_pospolitus:
| | sinx | |
tgx = |
| −> i stąd masz że sinα=0,75cosα |
| | cosx | |
| | cosx | |
ctgx = |
| −> stąd cosβ=sinβ |
| | sinx | |
a jaka jest zależność pomiędzy tymi kątami
28 maj 15:49
filipm13: nie wiem
28 maj 15:59
wredulus_pospolitus:
no to 'kombinuj'
28 maj 15:59
wredulus_pospolitus:
kąt β znasz (sprawdź kiedy ctg x = 1

)
28 maj 15:59
filipm13: proszę o rozwiązanie
28 maj 16:00
filipm13: dla β=45 stopni
28 maj 16:00
wredulus_pospolitus:
no na pewno nie 45o ... patrz z jakiego są przedziału
prosić możesz ... ale to TY masz zrobić
na tyle dużo podpowiedziałem że bez problemu sobie poradzisz
28 maj 16:01
filipm13: co dalej, proszę rozwiąż do końca
28 maj 16:01
filipm13: no to będzie β= 4/3 [i czyli 240 stopni) , a co z tym pierwszym
28 maj 16:03
filipm13: 4/3 pi
28 maj 16:03
wredulus_pospolitus:
możesz np.
zapisać to ze wzorów trygonometrycznych i sprawdzić dla jakiego kąta (z danego przedziału) tgx
= 0,75
28 maj 16:05
filipm13: albo
jakoś szybciej
28 maj 16:06
aza:

α,β ∊III ćw . to: sinα<0 i cosβ<0
i teraz podstaw do wyrażenia:
W= .............
28 maj 16:17
filipm13: dziękuje serdecznie
28 maj 19:12
aza:
28 maj 19:17