Ciąg geometeryczny
Martusia: Oblicz a1 i q ciągu geometrycznego jeśli:
a) a2=−6 i a4=−24
b) a3=3 i a5=3/4
q obliczyłam ze wzoru an/ak=qn−k i wyszło mi w podpunkcie a q=2 lub q=−2 i w
podpunkcie b q=1/2
mam problem z obliczniem a1 − ktoś wie jak to zrobić?
28 maj 15:41
graba_0x0: a2=a1*q
28 maj 15:50
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
w (b) może byc też q=− |
| |
| | 2 | |
28 maj 15:50
wredulus_pospolitus:
a
2 = a
1*q

albo
a
3 = a
1*q
2 
w (a) będą dwie wersje a
1 (dla każdego z q)
w (b) będzie jedna wersja a
1 (taka sama dla obu q)
28 maj 15:51
graba_0x0:
−24=2*a
1 lub
−24=−2*a
1
pkt b analogicznie, powyższe obliczenia napisałem, przy założeniu, że dobrze wyznaczyłaś q

pozdrawiam
28 maj 15:52
Martusia: DZIĘKI WSZYSTKIM

28 maj 15:53
aza:
| | a4 | |
a) |
| = q2 ⇒ q=2 v q= −2 |
| | a2 | |
a
1=......... v a
1=..........
b)
| | a5 | |
|
| = q2 ⇒ q= 0,5 v q= −0,5 |
| | a3 | |
28 maj 15:54