Kilka zadan. Pomoze ktos?
Michał!: Mam kilka zadań do rozwiazania! Prosze bardzo o pomoc chociaż w czesci!
1. Sprawdz prawdziwosc rownosci : 1/sin²α − 1 = ctg²α.
2. Napisz wzor okregu o srodku w punkcie (2,−3) o promieniu 4cm.
3.Oblicz wysokosc wiezy zamkowej. Jezeli dlugosc jej cienia wynosi 12m i w tym samym czasie
drzewo o wysokosci 3,5m rzuca cien dlugosci 2m.
4.Oblicz miejsce zerowe funkcji y= − 3/4x −2.
5.Dany odcinek A podziel na dwa odcinki w stosunku 1:4.
6.Omow w prostokatnym ukladzie wspolrzednych translacje o dany wektor.
28 maj 13:54
irena_1:
1.
| | 1 | | 1−sin2α | | cos2α | |
L= |
| −1= |
| = |
| =ctg2α=P |
| | sin2α | | sin2α | | sin2α | |
28 maj 14:00
irena_1:
2.
(x−2)2+(y+3)2=16
r=4 jednostki
28 maj 14:00
irena_1:
3.
2x=42
x=21 m
4.
28 maj 14:02
irena_1:
5.
Przy pomocy twierdzenia Talesa podziel odcinek na 5 części:
Narysuj odcinek AB.
Poprowadź półprostą o początku A. Zaczynając od punktu A odkreśl na półprostej 5 równych
odcinków jeden za drugim. Będziesz miał na półprostej punkty K, L, M, N, P
Połącz punkt B z ostatnim punktem (P)
Wykreśl prostą równoległą do prostej BP przez punkt K.
Prosta ta podzieli odcinek na dwie części w stosunku 1:4.
28 maj 14:05
irena_1:
28 maj 14:08
irena_1:
6.
Jeśli punkt P(a, b) przesuwamy o wektor [u, v], to otrzymujemy punkt P'=(a+u; b+v)
28 maj 14:09