1
Beata: 1.oblicz x aby liczby 4x+6,x+2,4 w podanej kolejności tworzyły wyrazy ciągu arytmetycznego
28 maj 11:23
Mati_gg9225535:
W ciągu arytmetycznym zachodzi równość
| | an−1 + an+1 | |
an = |
| dla n ≥ 2 |
| | 2 | |
skorzystaj z tego

następnie ustal dziedzinę i rozwiąż równanie
28 maj 11:30
Mati_gg9225535:
słownie: wyraz środkowy jest średnią arytmetyczną dwóch sąsiadujących z nim wyrazów
28 maj 11:33
irena_1:
Liczby (a, b, c) tworzą ciąg arytmetyczny, jeśli a+c=2b
4x+6+4=2(x+2)
4x+10=2x+4
2x=−6
x=−3
28 maj 11:33