zadanie z trójkątów
karolina: W trójkącie równoramiennym kąt między ramionami jest równy 45st., a pole wynosi 9
√2 cm
2.
Oblicz długosc ramion.
Nie mam pojęcia, z jakich wzorów mam skorzystac, by to obliczyc
20 wrz 11:43
marzena: warto tutaj wykorzystać wzór na pole trójkąta P=0,5*b*c*sinα czyli połowa iloczynu długości
dwóch boków i sinusa kąta między nimi ponieważ b=c (trójkąt równoramienny) a sin45o
20 wrz 12:11
karolina: aha

dziękuję, wiele mi to wyjaśniło
20 wrz 12:16
marzena: | | √2 | | √2 | |
wynosi |
| więc mamy P=b2 * |
| i masz podane że pole to wynosi 9 √2 |
| | 2 | | 2 | |
| | √2 | |
łącznie 9√2=b2 * |
| stąd b=3 √2 i wystarczy teraz policzyć podstawę |
| | 2 | |
20 wrz 12:18
marzena: a w sumie teraz zauważyłam że masz obliczyć tylko długości ramion to zadanie jest skończone
20 wrz 12:20
karolina: dziękuję!
20 wrz 12:41