Funkcja i Log
Alicja: Oblicz:
a)(2−3
√2)
2+(1+
√2)
2=
b)Log
28−lg
21+lg
24=
nie wiem czy dobrze zrobilam

prosze o szybka odp
28 maj 08:38
aniabb: napisz jak zrobiłaś ..sprawdzimy
28 maj 08:47
Alicja: kurcze to nie ten przykład (a) ten ma na bank dobrze o ten chodziło
(x−2)2(x−3)(x+3)≥0 zrobiłam tak
x2−4x+4+x2−9≥0
a=2 b=4 c=−5
Δ=(−4)2−4*2*(−5)
Δ=16+40=√56
x1=−(−4)−√56/2*2=4−√56/4
x2=−(−4)+√56/2*2=4+√56/4
no taki dziwny wynik−.−
28 maj 08:58
aniabb: a między nawiasami jest plus czy mnożenie
28 maj 09:41
Alicja: mnożenie
28 maj 09:41
xx:
x∊(−∞; −3> ∪ {2} ∪ <3; ∞)
28 maj 09:44
aniabb: to dlatego źle Ci wyszło że dodałaś

z postaci iloczynowej od razu odczytujesz miejsca zerowe, bo całość jest równa zero jak
którykolwiek nawias jest równy zero
zaznaczasz na osi i odczytujesz przedziały
28 maj 10:56
aniabb:

2 jest pierwiastkiem podwójnym, bo ten nawias do kwadratu był więc się odbijamy od osi
i jak napisał xx rozwiązaniem jest x∊(−
∞; −3> ∪ {2} ∪ <3;
∞) (czerwone)
28 maj 10:59