a
Ajtek:
Dana jest funkcja:
f(x,y) = y2−xy+3y+3.
Przedstaw lokalne zachowanie się funkcji f(x,y) w punkcie P = (6,3).
27 maj 23:20
Basia: Szczerze mówiąc nie rozumiem polecenia.
Ekstremum w P nie ma, jest w tym punkcie ciągła (bo w ogóle jest ciągła)
Nie wiem co jeszcze.
27 maj 23:26
Ajtek:
Taka jest treść zadania

.
27 maj 23:28
Ajtek:
Może o monotoniczność chodzi. Kurcze nie pamiętam

.
27 maj 23:29
27 maj 23:30
Vizer: Też właśnie ciężko mi stwierdzić o co biega, o monotoniczność na pewno nie, bo ciężko mówić o
monotoniczności bez podania jakiegoś kierunku czy coś, ciągłość, różniczkowalność,
stwierdzenie, że nie ma ekstremum? Nie wiem.
27 maj 23:30
Ajtek:
No widzę

.
27 maj 23:32
Ajtek:
Nika masz ten wykład w kajecie
27 maj 23:34
Nika1410: dziedzina? zmiany ilościowe/jakościowe funkcji?
27 maj 23:34
Ajtek:
Dziedziną są wszystkie x∊R i y∊R. Chyba
27 maj 23:35
Basia: pojęcie monotoniczności dla funkcji wielu zmiennych nie istnieje
można jedynie badać monotoniczność po kierunku
a tu żaden nie został podany, a przecież jest ich nieskończenie wiele
ale spróbujemy
27 maj 23:36
Vizer: Tak napisałem
27 maj 23:39
Ajtek:
Basia,
Vizer to oznacza, że siedzicie w jednej ławce i ściągacie od siebie

. Posty
z 23:30 i 23:36
Vizer dlaczego nie malujesz nika?
27 maj 23:42
Vizer: Pomalowany, chyba na fioletowo, nie znam się na kolorach, widocznie Ty też nie widzisz różnicy
za dobrze

Może zmienię
27 maj 23:43
Ajtek:
Vizer=
Vizer
27 maj 23:44
Vizer: Bueh nie wiem:( A tak może być?
27 maj 23:44
Basia:
kierunek: y=ax+b
P(3,6)
6 = 3a+b
b = 6−3a
wtedy mamy
F(x) = (ax+b)
2−x(ax+b)+3(ax+b)+3 =
a
2x
2 + 2abx + b
2 − ax
2 −bx + 3ax + 3b+3 =
(a
2−a)x
2 + (2ab−b+3a)x + (b
2+3b+3)
F'(x) = 2(a
2−a)x + 2ab−b+3a = 2(a
2−a)x + 2a(6−3a) − 6+3a+3a =
2(a
2−a)x + 12a − 6a
2 − 6 + 6a =
2a(a−1)x −6a
2+18a − 6
F'(3) = 6a(a−1) − 6a
2 + 18a − 6 = 6a
2 − 6a − 6a
2 + 18a − 6 =
12a − 6
| | 1 | |
czyli po kierunkach z a< |
| jest malejąca |
| | 2 | |
| | 1 | |
po kierunkach z a> |
| jest rosnąca |
| | 2 | |
| | 1 | | 9 | |
po kierunku y= |
| x+ |
| jest stała |
| | 2 | | 2 | |
ale głowy za to nie dam
poza tym sprawdźcie rachunki
27 maj 23:45
Basia:
dziedzina oczywiście R2
ciągła jest w całej dziedzinie
27 maj 23:46
Ajtek:
Nika jak widzisz jest problem z tym zadaniem. Co dalej
Vizer=
Vizer z chęcią
podpowie przy kolejnym

.
27 maj 23:46
Nika1410: punkt P= (x0, y0)∊D, Obliczamy f(P), badamy w otoczeniu P zmiany wartości funkcji
Δfx(P)=f(Px z szlaczkiem na górze którego chyba tu nie ma) − f(P)
Δfy(P)= f(Py z szlaczkiem) − F(P)
Px ze szlaczkiem=(x0+Δx,y0), Py= (x0, y0 + Δy)
27 maj 23:46
Ajtek:
Vizer może, widać różnicę

.
27 maj 23:46
Vizer:
Ładnie
Basia 
Może o to chodzić, metoda wydaje mi się dobra bo gdzieś z taką się
spotkałem, a tak przy badaniu ekstremów globalnych.
27 maj 23:48
Nika1410: coś takiego znalazłam w oglądzie lokalnym, tylko mi dużo czasu zajmuje wpisanie oznaczeń, nie
mam wprawy
27 maj 23:48
Vizer: Różowego nie chcę

(chyba to róż?)
27 maj 23:49
Ajtek:
Niech będzie Twój granat ciemny wpadający w róż

.
27 maj 23:50
Basia: Widać różnicę. No w każdym razie 90% kobiet zobaczy, a 90% panów nie.
Moja połówka wkładałaby radośnie skarpetki nie do pary, gdybym tego nie pilnowała.
27 maj 23:50
Ajtek:
Nika rozumiesz to co napisała Basia?
27 maj 23:50
Ajtek:
Basia ale że białą z czarną
27 maj 23:51
Basia: Aż tak źle nie jest, ale jasną popielatą i ciemną popielatą to i owszem.
28 maj 00:01
Vizer: To chyba normalne, ja nie mam szans rozpoznać te kolory

Skarpetki poznaje po logo,
ewentualnie obszyciu
28 maj 00:02
Nika1410: czy ktoś mógłby się odnieść do tego co napisałam w poście o 23:46?
28 maj 00:05
Basia: niestety ten opis nic mi nie mówi
zrób zdjęcie i wrzuć gdzieś; podaj link
może jak zobaczę oryginał zaskoczę
28 maj 00:10
Vizer: No szybkość zmiany wartości funkcji określa pochodna kierunkowa, a może chodzi o gradient?
28 maj 00:12
Basia: a może o przybliżenie liniowe; taki ≈ masz na myśli ?
28 maj 00:20
Ajtek:
Basia, zagadałem się z
Niką przez telefon. Urocza poszła spać. Jutro, tzn dzisiaj, ok
20−stej wrzuci ten skan.
Dziękuje bardzo za pomoc
28 maj 00:31
Ajtek:
Vizer, równiez dziękuje za pomoc.
28 maj 00:33
Ajtek:
I jeszcze
Mila, asdf, Wam równiez dziękuję

.
28 maj 00:34
Basia: No to dobranoc. Miłych snów
28 maj 00:36