matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie
daniel:
równanie z jedna niewiadomą
5x+7
0,55 =
8x
27 maj 22:59
Basia:
założenie x≠0 teraz pomnóż obustronnie przez 8x
27 maj 23:00
mmm:
4,4x = 5x+7 4,4x − 5x=7 −0,6x= 7 / (−0,6)
7
x= −
6
27 maj 23:07
bezendu:
3
3
−
x=7 / −
5
5
5
35
x=7*(−
)=−
3
3
27 maj 23:11