Ciąggg
Wiioolka: który wyraz ciągu an określonego wzorem an=n3−8n2+12n−96, jest równy jego drugiemu wyrazowi?
27 maj 21:27
bezendu:
ja bym zrobił tak: za n podstaw 2
a
2=8−32+24−96
a
2=−96
i teraz przyrównać to
n
3−8n
2+12n−96=−96
dalej kombinuj i licz sama
27 maj 21:42
Wiioolka: dziękuje

***
zobaczymy co z tego wyjdzie
27 maj 21:45
asdf: drugi jest równy drugiemu
27 maj 21:47
bezendu: 
n
3−8n
2+12n−96=−96
n
3−8n
2+12n=0
n(n
2−8n+12)=0
Δ=(−8)
2−4*1*12=16
√Δ=4
a
2=a
6
Nie rozumiem o co Ci chodzi @asdf
27 maj 21:55
Wiioolka: Dziękuje

a nawet bardzo dziękuje
27 maj 21:59
bezendu:
27 maj 21:59