matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pola wielokątów
karo:
Dlugosci bokow trojkata sa w stosunku 2:3:4, a najkrotszy z bokow ma dlugosca . znajdź promien okregu wpisanego w ten trojkat.
27 maj 20:50
irena_1:
3
a,
a, 2a − długości boków trójkąta
2
a+
3
2
a+2a
9
p=
=
a
2
4
5
p−a=
a
4
3
3
p−
a=
a
2
4
1
p−2a=
a
4
3
√
15
P=
√
9
4
a*
5
4
a*
3
4
a*
1
4
a
=
a
2
4
P=pr
3
√
15
9
a
2
=
ar
4
4
√
15
r=
a
3
27 maj 20:59