Logarytmy
D: Jak wyliczyć y z tego równania?
ln|y|=−ln|x|
27 maj 20:38
pigor: ..., np. tak :
ln|y|= −ln|x| ⇔ ln|y|= ln
1|x| i xy>0 ⇔ |y|=
1|x| i xy>0 ⇔
⇔ y=
1x i xy>0 − geometrycznie jest to zbiór punktów (x,y)∊R
2, gdzie
x, y jednakowych znaków, czyli dobrze znanej hiperboli w ćwiartce I i III . ...
27 maj 20:50
Basia:
x*y wcale nie musi być dodatnie
ln|e| = −ln|−1e|
27 maj 21:11
D: dziękuję
27 maj 21:12
Basia:
ln|y| = −ln|x|
jedyne założenie to x≠0 i y≠0
ln|y| = ln|x|
−1
|x|*|y| = 1
|x*y| = 1
xy = 1 lub xy = −1
rozwiązaniem graficznym jest
suma obu hiperboli
27 maj 21:38
pigor: ..., co do iloczynu
xy >0, to oznacza on , że x i y są
jednakowych znaków (a nie tylko dodatnich),
ale fakt nie rozpatrzyłem przypadku
xy<0 , czyli x,y
różnych znaków, co mi ...

"umknęło" ,za co przepraszam.
27 maj 22:36