Deuter
123: Zad 1. Deuter stanowi około 0,015% naturalnego wodoru. Powierzchnia oceanów na Ziemi wynosi
około 360 milionów km2, a ich średnia głębokość 3,8 km. Przymując, że wodór stanowi około 11%
masy wody, oblicz masę deuteru, który można uzyskać z wód oceanów.
Zad 2. Słońce zużywa około 700 milionów ton deuteru na sekundę, Oblicz, na jak długo
wystarczyłyby mu "dostawy deuteru z Ziemi"?
27 maj 20:37
Nienor: P=360*106 km2=360*106*108 dm2=3,6*1016dm2
H=3,8 km =3,8*104 dm
V=3,6*1016*3,8*104=13,68*1020 dm3
M≈13,68*1020 kg
Jest ok mH=11% z M=0,396 *1020 kg wodoru w ocenach.
Z tego deuter waży mD=0,015% z mH=5,94*1015kg
27 maj 21:00
Nienor: Słońce na sekunde zużywa M/t=700*10
6*10
3 kg/s =7*10
11 kg/s.
Jeżeli na Ziemi jest m
D deuteru, to jego zużycie zajełoby Słońcu
| | mD | | 5,94*1015 | |
t= |
| = |
| ≈0,85*104 [s]=8,5*103[s]≈2,35[h] |
| | M | | 7*1011 | |
27 maj 21:05
123: W zad 1 odpowiedź wynosi 2,3x1016 kg.
27 maj 21:18
Nienor: Źle wyliczyłam m
H. Wzór ten sam, tylko przyliczeniu się gdzieś pomyliłam.
m
H=0,11*13,69*10
20=1,5059*10
20 kg
m
D=0,00015*1,5059*10
20≈2,26*10
16kg
| | 2,26*1016 | |
t= |
| =3,23*104 [s]≈9[h] |
| | 7*1011 | |
27 maj 23:32